Портал:Олимпијске игре/Изабрана биографија 30

С Википедије, слободне енциклопедије
Новак Ђоковић у Мајамију 2012. године
Новак Ђоковић у Мајамију 2012. године

Новак Ђоковић (Београд, СФРЈ, 22. мај 1987) је српски тенисер и првопласирани тенисер на АТП листи у појединачној конкуренцији. Према броју освојених турнира у појединачној конкуренцији најбољи је српски тенисер свих времена.

Професионално игра од 2003. године. У досадашњој каријери освојио је седамнаест титула на гренд слем турнирима: осам пута Отворено првенство Аустралије, пет пута Вимблдон, три пута Отворено првенство САД и једанпут Ролан Гарос. Освајањем Ролан Гароса 2016. постао је први тенисер, након Рода Лејвера 1969, са победама на сва четири гренд слем турнира у низу. Држи рекорд са освојених осам трофеја на Отвореном првенству Аустралије и једини је који је тријумфовао три пута заредом у Опен ери. Освајач је и пет Мастерс купова. Такође, Ђоковић је најмлађи тенисер који је доспео до полуфинала сва четири гренд слем турнира. Освојио је бронзану медаљу на Олимпијским играма 2008. у Пекингу.

Пет пута је био вицешампион Отвореног првенства САД, три пута на Ролан Гаросу и једном на Вимблдону. Такође, стигао је до финала 51 турнира Мастерс 1000 серије, од којих је на 35 тријумфовао. Заједно са саиграчима из репрезентације Србије је освојио титулу у Дејвис купу 2010.