Портал:Олимпијске игре/Изабрана биографија 37

С Википедије, слободне енциклопедије
Момчило Тапавица
Момчило Тапавица

Момчило Тапавица (мађ. Tapavicza Momcsilló, Надаљ, 14. октобар 1872. — Пула, 10. јануар 1949) је био српски архитекта, свестрани спортиста, учесник Првих олимпијских игара 1896. у Атини и освајач трећег места у тенису за Угарску. У то време Војводина је била део Аустроугарске монархије, а на олимпијским играма Аустрија и Угарска су имале посебне екипе.

Спортом се почео бавити у Новом Саду, а наставио на студијама у Будимпешти и био један од најистакнутијих атлетичара. Због великог талента и добрих резултала уврштен је као један од 13 чланова олимпијског тима Угарске за олимпијске игре у Атини. Био је пријављен за више дисциплина у атлетици (скок удаљ, ском мотком, бацаљу кугле), рвању, дизању тегова (једном и две руке) и тенису.

Због повреде није се такмичио у атлетици, у осталим сортовима пласирао се овако:

  • Тенис: у полуфиналу је изгубио, а пошто се меч за треће место се није играо, треће место су поделили Тапавица и Грк Константинос Паспатис;
  • Рвање: грчко-римски стил је делио 4-5 места;
  • Дизање терета: у дизању терета са две руке (повређен) подигао је 80 kg и заузао шесто место, у дизању терета са једном руком је одустао због повреде.