Портал:Олимпијске игре/Изабрана биографија 38

С Википедије, слободне енциклопедије
Владимир Грбић
Владимир Грбић

Владимир Грбић, познат као Вања (рођен 14. децембра 1970. године у Зрењанину), један од најбољих српских одбојкаша свих времена. Члан је одбојкашке Куће славних.

Грбић игра на позицији примача сервиса, дугогодишњи репрезентативац Са репрезентатацијом учествовао на неколико светских првенстава, европских првенстава и олимпијских игара. Највећи успех постигао је на Олимпијским играма у Сиднеју 2000. године, на којој је носио заставу Југославије на церемонији отварања и када је био један од најбољих играча селекције Југославије која је освојила златну медаљу. Годину дана касније био је члан репрезентатације која је на европском првенставу освојила титулу шампиона Старог континента. Освајао је још неколико медаља на европским првенставима, као и олимпијску бронзу у Атланти, 1996. године и сребро на светском првенставу у Јапану 1998. године. Био је члан Војводине, загребачке Младости, а са успехом играо у Италији, Грчкој, Бразилу, Русији, Јапану и Турској.

Југословенски олимпијски комитет га је прогласио за најбољег мушког спортисту 1996. и 2000. године, а 1999. и 2000. године му је додељена златна значка Спорта, награда за најбољег спортисту у Југославији.