Портал:Стрип/Selected article/9

С Википедије, слободне енциклопедије
Корице првог изадња Тарзана, из 1914. године
Тарзан је популаран измишљени лик из књига, филмова и стрипова који је створио писац Едгар Рајс Бароуз (Edgar Rice Burroughs). Први пут се појавио у роману Тарзан међу мајмунима (Tarzan of the Apes, издат у часопису 1912. а у књижном издању 1914. године), а касније у још 23 наставка књиге и небројено пута у разним другим медијима, као ауторизован или неауторизован лик.

Најпознатије су његове филмскe адаптације, али је у стрипу овај лик, пером Берна Хогарта (Burne Hogarth) током 1930-их достигао свој врхунац експресије. Стрип-уметник Хал Фостер (Hal Foster) га је 1929. први адаптирао, а цртали су га и великани стрипа као што су Рас Манинг (Rus Manning) под чијим пером је лик 1960-их доживео своју уметничу ренесансу.

Тарзанов крик одјекивао је и нашим просторима, пошто је био толико популаран да је током 1980-их, новосадско предузеће „Форум Маркетпринт“ по лиценци производило стрипски серијал „Тарзан“, који је објављиван у више европских земаља. Главни цртач је био Бранислав Керац, тушер Бранко Плавшић, а сценариста Славко Драгинчић.

Још одабраних чланака... Читај више...