Портал:Фудбал/Изабрани мај 2018

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб Фудбалског савеза Пољске
Грб Фудбалског савеза Пољске

Фудбалска репрезентација Пољске (пољ. Reprezentacja Polski w piłce nożnej) представља Пољску у фудбалским такмичењима и под контролом је фудбалског савеза Пољске, владајућег тијела за фудбал у Пољској. Своје утакмице игра на националном стадиону у Варшави.

Једну од најбољих екипа Пољска је имала средином седамдесетих година 20. вијека. У квалификацијама за Свјетско првенство 1974, изборила је реми са Енглеском на Вемблију и пласирала се на првенство. На првенству, Пољска је стигла до полуфинала, у последњем мечу групне фазе, у утакмици која је одлучивала финалисту, поражена је од Њемачке 1:0, док је у мечу за треће мјесто савладала Бразил 1:0 и тако дошла до највећег успјеха у историји. Нападач Пољске, Грегож Лато освојио је златну копачку за најбољег стријелца са седам постигнутих голова. Треће мјесто освојили су и на Свјетском првенству 1982, гдје су побиједили Француску 3:2 у мечу за треће мјесто, након што су у полуфиналу поражени од Италије 2:0.

На Олимпијским играма 1972 у Минхену, Пољска је освојила златну медаљу, побједом у финалу над Мађарском 2:1. На Олимпијским играма 1976 у Монтреалу освојили су сребрну медаљу, у финалу су поражени од Источне Њемачке 3:1; сребрну медаљу освојили су и на Играма 1992 у Барселони, гдје су поражени 3:2 од Шпаније.

Пољска се на Европско првенство први пут пласирала 2008, а затим су се аутоматски квалификовали на првенство 2012 као домаћини, заједно са Украјином. Оба пута првенство су завршили на последњем мјесту у групи. Прву побједу на Евру остварили су 12. јуна 2016, против Сјеверне Ирске. Пољска је стигла до четвртфинала, што им је највећи успјех.

Даље...