Портал:Хокеј на леду/Изабрани август 2014.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани

Чешки голман Доминик Хашек
Чешки голман Доминик Хашек

Голманска маска је заштитна маска коју носе голмани у хокеју на леду, хокеју на трави као и хокеју на ролерима, како би се заштитили од повреда које могу настати при ударцу пака, лопте, палице или услед контакта са другим играчима.

Голманске маске су се почеле користити педесетих година у хокеју на леду, а касније су прихваћене и у осталим спортовима. Њихово кориштење је омогућило голманима да храбрије бране без страха од тешких повреда што је довело до тога да голмани некада намјерно бране ударце главом, као и до промјене у врсти удараца на гол јер су голмани почели да бране спуштени на кољена.

Данас се користе маске од фибергласа које су комбинација кациге и заштитне мреже на које голмани често стављају различите декорације које су њихов лични, клупски или национални симбол.

Прва голманска маска је била од маска од фибергласа из 1927. Маска је раније кориштена у мачевању и прва је користила голманка унивезитета Квинс, Елизабет Грејем како би заштитила своје зубе. Затим је Клинт Бенедикт користио кожну маску са америчког фудбала како би заштитио свој нос.

Први голман који је стално носио маску за стално је био голман Монтреал канадијанса Жак Плант који је маску почео носити 1959. године. Прво је носио маску само на тренинзима, а након тешке повреде лица почео је да користи маску и током утакмица. Носећи маску Плант је неколико утакмица успио да сачува своју мрежу па је на пар утакмица престао да носи маску због притужби других тимова. Многи су исмијавали Планта као кукавицу, али је он објашњавао свој потез као природан, упоређујући га са кориштењем падобрана код падобранаца.


Даље...