Портал:Црна Гора/Биографија 11

С Википедије, слободне енциклопедије

Шћепан Мали, владао је Црном Гором од 1767. до 1773. представљајући се као руски цар Петар III Фјодорович. Био је господар народа и државе и једини цар Црне Горе. Непознатог је поријекла.

Појавио се у старој Црној Гори 1766. године и убрзо су се пронијеле вијести да је он руски цар Петар III, који се склонио међу Црногорце. На свенародном збору на Цетињу 17. октобра 1767. године изабран је за господара народа и државе и проглашен за „цара“. За кратко вријеме је раздвојио световну од црквене власти, што представља прекид у владавини династичке куће Петровићи Његоши. Учврстио је централну власт, сузбијајући племенску неслогу и радио је на модернизацији земље. Строгим казнама је сузбио крвну освету и формирао је први стални суд, састављен од 12 племенских старјешина.

За вријеме његове владавине, у септембра 1768. одиграла се битка у Остружском кланцу, током које су Турци успјели да натјерају Црногорце на повлачење али нису успјели да заузму Цетиње нити да ухвате Шћепана. Исте године Црногорци су се оглушили о захтјев Русије да јој се придруже у рату против Турске, због руског непријатељства према Шћепану.

убио га је један његов слуга, по налогу скадарског паше Бушатлије. Сахрањен је у манастиру Доњи Брчели.