Портал:Црна Гора

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Портал ЦРНА ГОРА

Грб Црне Горе
Застава Црне Горе
Montenegro in its region.svg

Црна Гора је држава која се налази у југоисточној Европи (на Балканском полуострву). На југу излази на Јадранско море, а граничи се са Хрватском на западу, Босном и Херцеговином на сјеверозападу, Србијом на сјевероистоку и Албанијом на југозападу.

Црна Гора је од завршетка Првог свјетског рата била саставни дио заједничке државе са већином балканских Јужних Словена првобитно у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, касније преименована у Краљевину Југославију, затим у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији, Савезној Републици Југославији и Државној заједници Србија и Црна Гора. Након референдума из 2006. Црна Гора је обновила своју државност.

Главни град Црне Горе је Подгорица, док је Цетиње пријестоница.

Више о Црној Гори ...

Изабрани чланак

Врх Ловћена са маузолејем Петра II Петровића Његоша

Црна Гора је земља у југоисточној Европи која лежи на обали Јадранског мора. Граничи се на истоку и сјевероистоку са Србијом, на сјеверозападу са Хрватском и Босном и Херцеговином и на југоистоку са Албанијом. На западу је дијели море од Италије. Главни, а уједно и највећи град је Подгорица, док Цетиње има статус престонице (пријестолнице).

Црна Гора је чланица Уједињених нација, Организације за европску безбједност и сарадњу, Савета Европе и Уније за Медитеран. Такође је кандидат за члана у Европској унији и НАТО пакту.

Црна Гора је током турске владавине имала неку врсту аутономије, а независност од Турске јој је потврђена на Берлинском конгресу 1878. Од 1918. била је дио све три Југославије. На референдуму одржаном 21. маја 2006. године грађани Црне Горе су изгласали независност у односу на државне заједницу Србију и Црну Гору са укупно 55,54 % гласова. Независност је проглашена 3. јуна 2006. године. Дана 28. јуна 2006. Црна Гора је постала 192. чланица Уједињених нација, а 11. маја 2007, 47. чланица Савета Европе.

Модерна држава Црна Гора обухвата некадашњу Стару Црну Гору, Брда, Стару Херцеговину, дио Старе Србије и Приморје, у којем је најзначајнија Бока которска.

Даље...

Изабрана слика

Портал:Црна Гора/Слика новембар 2018.

остале изабране слике

Да ли сте знали

Помозите и Ви

Изабрана биографија

Озана Которска

Блажена Озана Которска (25. новембар 1493. године, село Релези, Црна Гора - 27. април 1565. године Котор, Венецијанска република) прва је јужнословенска католичка светица. Рођена је у селу Релези (ужи предио властелинске породице Црнојевић, у средњовјековној Горњој Зети, односно област касније Љешанске Нахије, у Старој Црној Гори). У српској православној породици Косић је на крштењу добила име Катарина. У раној младости пастирица, у млетачки Котор је дошла са четрнаест година и радила као служавка у познатој властелинској породици Александра Бућа. Брзо се посветила редовничком послу, а 1515. године је пришла трећем реду Св. Доминика. Након положених завјета, мијења своје крштено име у Озана (на успомену блажене Озане, из Мантове, коју узима за узор). Настанила се у ћелији, близу цркве Св. Павла, у Котору и уз њу основала самостан доминиканских трећореткоња. Због потврђених подвижничких врлина током живота и на чудотворењу послије смрти - папа Пије XI је 21. децембра 1927. године дозволио јавно и црквено поштовање блажене Озане. Тиме је некадашња црногорска пастирица, которска служавка и доминиканска трећореткиња, постала прва католичка јужнословенска светица.

Вијести

Извори вијести

Категорије

Уредници

  • Траже се уређивачи
  • ...

Савети

Остали портали