Пређи на садржај

Константин Михаиловић — разлика између измена

нема резимеа измене
м (Бот: исправљена преусмерења; козметичке измене)
Нема описа измене
У једној посети своме брату који је постао чувар зграде царске благајне случајно је начуо да се у потаји спрема поход на Босну, који краља [[Стефан Томашевић|Стефана Томашевића]] треба да затекне неспремног. Михаиловић је отишао босанским посланицима који су тада боравили на султановом двору и покушао да их упозори. Подозриви према непознатом јаничару нису му веровали иако их је он уверавао да им то све говори „јер сам ја исто тако хришћанин као и ви“.
 
1463. султан је кренуо на [[Босна|Босну]], брзо освојио [[Бобовац]], [[Јајце]] и [[Кључ (град)|Кључ]], у којем се граду склонио и сам краљ босански, који је ту и погубљен. Након освојења, Михаиловићу је поверена јединица од 40 јаничара са којима је требаотребало да чува град [[Звечај]] на Врбасу. Но, одмах по повлачењу турске војске продре у Босну угарски краљ [[Матија Корвин]] који успе да поврати цео северозападни део Босне заједно са Јајцем. Михаиловић и његова посада држали су се добро док након пада Јајца нису стигла појачања а онда су се морали предати. Иако је спроведен у заточеништво и водан кроз градове као заробљеник, Михаиловић ипак тврди да му је било мило што се „вратио из тамнице међу хришћане“. Ипак, због претрпљених понижења којима је био изложен остаће вечно озлојеђен према Угарима.
 
Претпоставља се да се сужањства спасио уз помоћ Дмитра Јакшића и да ја потом некако напустио Угарску и отишао у [[Пољска|Пољску]]. Са одређеном сигурношћу може се тврдити да је у Пољској био од 1468/69. Пољска ће постати његова нова домовина и у њој ће провести остатак свога живота. Једни даљи податак о његовом животу, а и тај је несигуран, је да је можда био у посланству које је наговарало краља Француске Шарла VIII да покрене поход на Турску. Није познато када је тачно умро.