Пређи на садржај

Конгресна Пољска — разлика између измена

м
мНема описа измене
Конгресна Пољска је формално када је настала била уставна монархија. Цар Русије је носио титулу краља Пољске. Конгресна Пољска је имала скупштину ([[сејм]]), који је изгласавао законе и био је одговоран цару. Пољска је тада имала властиту армију, новац (злот), буџет, законе, а и царинска граница је одвајала Пољску од Русије. [[Александар I Павлович|Александар I Романов]] је био крунисан као краљ Пољске и поштовао је устав. У каснијем периоду поставио је вицекраља са готово диктаторским овлашћењима. Његов наследник [[Николај I Павлович|Николај I Романов]] је одбио да се крунише као краљ Пољске, а наставио је ограничавати слободе Пољске. Пољска скупштина, сејм, је [[1831]]. прогласила да руски цар више није краљ Пољске. Руски цар је послао војску у Пољску и угушио побуну, која је трајала 11 месеци. Отада је Конгресна Пољска постепено постајала интегрални део [[Руска Империја|царске Русије]]. То је формализовано [[1832]], када је цар укинуо устав из [[1815]]. године. Укинуо је и законодавни орган (сејм) и пољску армију. Донета је серија мера, којима је Конгресна Пољска везана много јаче за Русију. Њена административна организација после тога је задржала мали степен различитости.
 
[[Јануарски устанак|Јануарска побуну]] је избила [[1863]], али поново је угушена до [[1865]]. године. Од тада се уклања и сам назив и своди се на руску провинцију. Током 1880их службени језик је постао руски. [[Пољски језик]] је био забрањен и у школама и службеним установама.
 
Током [[Први светски рат|Првог светског рата]] [[Немачко царство|Немачка]] и [[Аустроугарска]] су [[1915]]. заузеле Пољску, створивши сателитску државу [[Краљевина Пољска (1916—1918)|Краљевину Пољску]].