Праисторија на тлу Пољске

С Википедије, слободне енциклопедије
Остаци неолитске културе у Пољској.
Остаци Лужичке културе.

Праисторија на тлу Пољске обухвата период од досељавања првих људи до распада првобитне људске заједнице у Пољској. Археолошки налази су једини извор за историју овог доба, пошто је писменост стигла у Пољску тек 966. са примањем хришћанства.

Палеолит[уреди | уреди извор]

Према археолошким налазима, у јужном делу данашње Пољске живео је у раном палеолиту неандерталски човек. После отапања леда и стварања блажих климатских услова крајем палеолита, насељена је сва Пољска изузев обале Балтичког мора.

Неолит[уреди | уреди извор]

Цивилизација раног неолита на територији Пољске је развијена, у континуитету са неолитском цивилизацијом северне и источне Европе.

Лужичка племена[уреди | уреди извор]

У другој половини II миленијума п. н. е. Пољску насељавају лужичка племена. Археолошки налази говоре да су лужичка племена, поред тога што су се бавила сточарством, добро познавала обраду бронзе, а од VII века п. н. е. и гвожђа. Племена често међу собом ратују, те се насеља утврђују земљаним и каменим зидовима или дрвеном оградом. Првобитна заједница лужичких племена распада се у III и II веку п. н. е.[1]

О значају лужичких племена данас постоје два, још непотврђена гледишта:

  • старије (са почетка 20. века) - да су они преци Словена.[1]
  • новије (шире прихваћено) - да су преци Германа.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Гажевић, Никола (1970—1976). Војна енциклопедија. Београд: Војноиздавачки завод. стр. 93, том 7. 
  2. ^ Brather, Sebastian (1. 6. 2011). „The Western Slavs of the Seventh to the Eleventh Century - An Archaeological Perspective”. History Compass (на језику: енглески). 9 (6): 454—473. ISSN 1478-0542. doi:10.1111/j.1478-0542.2011.00779.x. 

Литература[уреди | уреди извор]