Пређи на садржај

Оноре Домије — разлика између измена

нема резимеа измене
м (Враћене измене 212.200.194.6 (разговор) на последњу измену корисника Miljan Simonović)
Домије је био самоуки сликар и већином је сликао мање формате негујући ликовни израз који је примеренији његовим литографијама, а у сликама се показао као иновативан и прогресиван. У крајњој редукцији ликовног израза, шкртом палетом, контрастима тамних и светлих маса, сликао је дирљиве сцене патњи пучких ликова или ликова по књижевним предлошцима, историјских или друштвених догађаја.
 
У истом маниру моделираомоделовао је експресивне, често полихромиране, карикатуре политичара и портрете француских књижевника ([[Оноре де Балзак|Балзак]]).
Представио је [[Луј Филип|Луја Филипа]] , тадашњег владара као крушку (Луј Филип био је безобзирни, дебели тиранин). Домије је ради тог цртежа провео неколико месеци у затвору.
 
Слика [[Вагон треће класе]] је његово најпознатије дело. Тада су возови били јако важни, мада спори и бучни. Домије приказује неквалификовану радну снагу, путнике у возу. Ту су радници, преваранти, али у првом плану је старица са корпом са пијаце, дечак и млада жена са бебом. Дивна целина која нас асоцира на [[Богородицу са светом Аном]], прилагодио је ову иконографску сцену. Градио је фину пирамиду од ликова, у неколико планова (различито окренути људи). Показао је да се нове теме морају приказати на нови начин : нема линеарне ни ваздушне перспективе, јавља се сликање по плановима.
== Галерија одабраних дела ==
<gallery>
Анониман корисник