Хајдуци (роман) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Враћене измене 109.92.48.82 (разговор) на последњу измену корисника Soundwaweserb
Ред 5: Ред 5:


== Радња ==
== Радња ==
Сваког dana на широкој пољани поред [[Дунав]]а окупљала се дружина коју је чинило седам дјечака. Сједили су на великом храстовом стаблу и причали о свему и свачему, а кад би им прича досадила направили би лопту и играли [[фудбал]] све до вечери.
Сваког [[четвртак|четвртка]] и [[недеља|недјеље]] на широкој пољани поред [[Дунав]]а окупљала се дружина коју је чинило седам дјечака. Сједили су на великом храстовом стаблу и причали о свему и свачему, а кад би им прича досадила направили би лопту и играли [[фудбал]] све до вечери.
Дјечаци су се међусобно разликовали по особинама, изгледу и понашању. Сваки од њих је имао одговарајући надимак. Заједничко им је било то што нису вољели школу и нису били добри ђаци. Вођа дружине је био Чеда Брба,koji je na hrastovo stablo dolazio samo nedeljom zbog posla koji je radio.On je bio
Дјечаци су се међусобно разликовали по особинама, изгледу и понашању. Сваки од њих је имао одговарајући надимак. Заједничко им је било то што нису вољели школу и нису били добри ђаци. Вођа дружине је био Чеда Брба, најјачи међу њима и једини који није ишао у школу. Сви су га се бојали и иако су знали да је велики лажов пажљиво су слушали његове измишљене приче и претварали се да му вјерују. Чеда Брба је одлучио да оде у [[хајдук|хајдуке]] и позвао дружину да му се придруже, што су они и прихватили. Тако почиње и сам заплет и радња овог духовитог романа за дјецу.
[[-{|мини}-]]
најјачи међу њима и једини који није ишао у школу. Сви су га се бојали и иако су знали да је велики лажов пажљиво су слушали његове измишљене приче и претварали се да му вјерују. Чеда Брба је одлучио да оде у [[хајдук|хајдуке]] и позвао дружину да му се придруже, што су они и прихватили. Тако почиње и сам заплет и радња овог духовитог романа за дјецу.


== Лица ==
== Лица ==

Верзија на датум 29. мај 2017. у 16:52

Бранислав Нушић

Хајдуци је наслов дјечијег романа, српског књижевника Бранислава Нушића, из 1933. године. Радња романа описује догађаје шесторице основаца на обали Дунава крај Смедерева из друге половине 19. вијека. У предговору књиге, Нушић је написао да је роман настао на наговор дјеце његовог пријатеља. Такође, у наставку се наводи да дјело има аутобиографских елемената. Роман Хајдуци уврштен је у обавезне лектире у основним школама у Србији и Републици Српској.

Радња

Сваког четвртка и недјеље на широкој пољани поред Дунава окупљала се дружина коју је чинило седам дјечака. Сједили су на великом храстовом стаблу и причали о свему и свачему, а кад би им прича досадила направили би лопту и играли фудбал све до вечери. Дјечаци су се међусобно разликовали по особинама, изгледу и понашању. Сваки од њих је имао одговарајући надимак. Заједничко им је било то што нису вољели школу и нису били добри ђаци. Вођа дружине је био Чеда Брба, најјачи међу њима и једини који није ишао у школу. Сви су га се бојали и иако су знали да је велики лажов пажљиво су слушали његове измишљене приче и претварали се да му вјерују. Чеда Брба је одлучио да оде у хајдуке и позвао дружину да му се придруже, што су они и прихватили. Тако почиње и сам заплет и радња овог духовитог романа за дјецу.

Лица

  • Жика Дроња
  • Миле Врабац
  • Мита Трта
  • Лаза Цврца
  • Сима Глуваћ
  • Чеда Брба
  • Бранислав

Литература

Бранислав Нушић(1997): Хајдуци. Сарајево: Свјетлост Сарајево

Види још