Пређи на садржај

Нацрт:Никола Будишин

С Википедије, слободне енциклопедије

Никола Будишин (Ново Милошево, 1.7.1982. — Ново Милошево 18.10.2017.) био је српски православни богослов, теолог, вероучитељ, професор на факултету за образовање васпитача у Кикинди и писац књига за веронауку.

Биографија

[уреди | уреди извор]

Рођен 01.07.1982.г. у Новом Милошеву од родитеља Бранка столара и мајке Радојке кројачице. Основну школу завршио у Новом Милошеву. По завршетку основне школе Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Хризостом га шаље у петоразредну богословију Светог Кирила и Методија у Призрен. Како су убрзо почели немири и страдања на Косову по благослову Светог Архијерејског Синода пребачен је у чувену петоразредну Карловачку богословију Светог Арсенија Сремца. По завршетку богословије уписује Православни богословски факултет у Београду. Исте године почиње и да предаје веронауку по благослову Његовог Преосвештенства Епископа банатског Хризостома. После непуних годину дана на трон банатске Епархије долази Његово Преосвештенство Господин Никанор, чије је симпатије и наклоност одмах стекао. Никола је својим знањем,ерудицијом , трудом и залагањем избио на сам врх најпоштованијих и најцењенијих вероучитеља банатске Епархије. Убрзо је изабран за члана комисије при министарству просвете за израду уџбеника, за веронауку. Међутим како су договори ишли врло споро Никола је затражио од Епископа благослов да лични он буде аутор уџбеника и радних свесака. Тако су 2006. године биле готове књиге и радне свеске за ученике од 1-6 разреда. Док су књиге и радне свеске за 7-8 разред издате 2007. године. 2008. године је изабран за професора на факултету за образовање васпитача у Кикинди. На катедри за предмет Историја религије и философије и психолошки развој деце под утицајем православља. Упоредо предаје у медицинској средњој школи “Милош Црњански“ у Кикинди, и основној школи “Ђура Јакшић“ и “Вук Караџић“ такође у Кикинди. Већину свог радног стажа је провео као вероучитељ и професор кикиндских школа, основнe школe у Новом Милошеву и Бочару па је код својих бивших ученика  остао у лепом сећању. 2016 године је уписао још четири године Пастирског Богословског смера у намери да прошири своје знање и приближи се савременим токовима богословља. Међутим изненадна болест је прекинула његове планове и планирања. Оба бубрега су потпуно атрофирала и отказала, ишао је 3 пута недељно на дијализу. Како једна лоша ствар никад не иде сама, бубрези су утицали да и други органи страдају.

Упокојио се 18. 10.2017.године Био је ожењен и отац је двоје деце, син Сергије и ћерка Февронија. Опело у драгутиновском хараму Сабора Св. Архангела Гаврила дана 19. октобра 2017.год. служило је 11 свештеника предвођени протојерејем-ставрофором Драганом Говорчином, Архијерејским намесником новобечејским који се и опростио од брата нашега Николе истичући његов катихетски рад као рад марљивог и вредног  вероучитеља који је учио децу да славе Господа.

https://www.eparhijabanatska.rs/usnuo-u-gospodu-nikola-budisin-veroucitelj-iz-novog-miloseva/