Пољска јаребица

Из Википедије, слободне енциклопедије
Пољска јаребица
Perdix perdix (Marek Szczepanek).jpg
Пољска јаребица
Таксономија
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Galliformes
Породица: Phasianidae
Род: Perdix
Биномијална номенклатура
Perdix perdix
Linnaeus, 1758

Пољска јаребица (лат. Perdix perdix) је птица из породице фазана (Phasianidae). Насељава подручја са умереном климом, али се ретко може наћи и на планинским заравнима и већим надморским висинама. Живи у Европи и западном делу Азије, а успешно је насељена и у Северну Америку, као ловна птица.

То је птица величине око 35 cm, са распоном крила од око 50 cm. Има перје обојено разним нијансама сиве боје, док су ва врату и прсима присутни црвенкасти преливи.

Пољска јаребица спада у групу краткопругашких летача и доста времена проводи на земљи. Живи у јатима од 15-20 јединки. Храни се намирницама биљног и животињског порекла: кукци, црви, скакавци, просо, зоб, пшеница, трава и сл.

Јединке живе у паровима, који се образују у периоду фебруара и марта. Убрзо након тога почињу да се паре и женка полаже до 18 сиво-зелених јаја у унапред припремљено гнездо. Она лежи на јајима 24 дана, док мужјак чува стражу. Након излегања младима је потребна велика количина хране, коју углавном чине инсекти.

Пољске јаребице имају добро развијено чуло слуха и вида. Живе око три године и, поред грабљиваца, велику опасност за њих представљају и хемијска средства која се у пољопривреди користе за сузбијање корова.


Спољашње везе[уреди]