Јаребица

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Пољска јаребица)
Јаребица
Perdix perdix (Marek Szczepanek).jpg
Perdix perdix
Таксономија
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Galliformes
Породица: Phasianidae
Род: Perdix
Врста: P. perdix
Биномна номенклатура
Perdix perdix
(Linnaeus, 1758)
Verbreitungskarte Rebhuhn.jpg
Ареал пољске јаребице      Подручје где је аутохтона     Подручје где је уведена

Јаребица[2] или пољска јаребица[3] (лат. Perdix perdix) је врста птице из породице фазана (Phasianidae). Насељава подручја са умереном климом, али се ретко може наћи и на планинским заравнима и већим надморским висинама. Живи у Европи и западном делу Азије, а успешно је насељена и у Северну Америку, као ловна птица.

Опис[уреди]

То је птица величине око 35 cm, са распоном крила од око 50 cm. Има перје обојено разним нијансама сиве боје, док су на врату и прсима присутни црвенкасти преливи.

Пољска јаребица спада у групу краткопругашких летача и много времена проводи на земљи. Живи у јатима од 15-20 јединки. Храни се храном биљног и животињског порекла: кукци, црви, скакавци, просо, зоб, пшеница, трава и сл.

Пољске јаребице имају добро развијено чуло слуха и вида. Живе око три године и, поред грабљиваца, велику опасност за њих представљају и хемијска средства која се у пољопривреди користе за сузбијање корова.

Размножавање[уреди]

Јаја Perdix perdix

Јединке живе у паровима, који се образују у периоду фебруара и марта. Убрзо након тога почињу да се паре и женка полаже до 18 сиво-зелених јаја у унапред припремљено гнездо. Она лежи на јајима 24 дана, док мужјак чува стражу. Након излегања младима је потребна велика количина хране, коју углавном чине инсекти.

Процена популације У Србији[уреди]

Јаребица због ловног притиска, криволова, уништавања али и природног зарастања станишта постаје све ређа. Њена популација је у већем делу земље кроз дужи период у опадању, а у Војводини најизраженије, због интензивне аграризације и употребе пестицида у пољопривреди. Због овога се повремено уводе ловостаји.[4]

Процењује се да у Србији и КиМ гнезди између 20.000 и 28.000 пари, а од тога у Војводини свега око 1000 пари. Запажено је да се препелица из нижих крајева све више повлачи у планинске.[5]

Извори[уреди]

  1. BirdLife International (2012). Perdix perdix. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 26. 11. 2013. 
  2. „Биолошка разноврсност Србије”. bioras.petnica.rs. 
  3. „Пољска јаребица”. tromedja.rs. 
  4. Srbijalov: obustava lova na poljsku jarebicu do marta 2015. Приступљено 16. мај 2017.
  5. Puzović, S., et al. (2015): Ptice Srbije - procena veličina populacija i trendova gnezdarica 2008-2013. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad.

Спољашње везе[уреди]