Прве српске поштанске марке

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Прве српске поштанске марке су издате 1. јула 1866. По угледу на друге напредне земље, законом од 25. јануара 1866. преуређена је поштанска служба и уведено плаћање поштанских такси маркама. Употреба марака требало је да почне 13. маја 1866. али је Царска државна штампарија у Бечу, код које су штампане прве поштанске марке Кнежевине Србије, нешто задоцнила са испоруком па су прве поштанске марке могле бити пуштене у течај тек 13. јула 1866. Још једно кратко време, неке поште, најчешће из разлога што их управа пошта није на време снабдела потребним количинама марака наплаћивале су таксу у готовом новцу (Рашка, Ивањица и др.). Отуда се налазе и писма са датумом после 1. јула по старом календару на којима нема поштанских марака већ је као доказ наплаћене таксе стављен жиг „Наплаћено”.

Србија је била једна од 22 (Немачка , Аустрија , Мађарска , Белгија , Данска, Египат, Шпанија, САД, Француска, Велика Британија , Грчка , Италија, Луксембург, Норвешка, Холандија, Португал, Румунија, Русија, Шведска, Швајцарска, Турска) земље које су се састале у Берну 1874. године и потписале конвенцију о оснивању данашњег Светског поштанског савеза. Делегат поштанске управе Србије био је Младен Радојковић који је већ стекао велико искуство у овој области јер је пре тога радио на закључењу споразума о увођењу телеграфа у Србију1854. године и израдио и потписао први билателарни споразум о међународној поштанској служби између Кнежевине Србије и Хабзбуршке монархије. За овај случај карактеристично је да у време оснивања Генералне поштанске уније Србија још није била суверена држава.

Прва марка и прва серија[уреди]

Трећа марка у првој српској серији, 10 пара (1866.)

На првој српској марки приказан је тадашњи српски грб, изнад је стајао натпис „К. С. ПОШТА” (кнежевска српска пошта), а испод цена од једне паре. Те 1866. године издато је пет марака (цене су биле, редом: 1 пара, 2 паре, 10 пара, 20 пара и 40 пара).

Спољашње везе[уреди]