Рашка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Српска средњовековна држава Рашка
Serbian Kingdom under King Constantine Bodin-sr.svg
Географија
Континент Европа
Регија Балкан
Земља Србија
Главни град Стари Рас
Друштво
Службени језик српскословенски језик
Религија православље
Политика
Облик државе монархија
 — Велики жупан Вукан
  Урош I
  Урош II Примислав
  Стефан Немања
Историја
Постојање  
 — Оснивање 1083. (као саставни део Дукље)
 — Укидање 1217. (проглашена краљевином)
 — Статус бивша држава
Земље претходнице и наследнице
Рашке
Претходнице: Наследнице:
Seal Vojislavljevici (Duklja).png Дукља Краљевина Србија Flag of Serbia 1281.svg
Портал:Историја
Рушевине старог града Раса
Рушевине старог града Звечана
Продор Турака у Рашку средином 15. века

Рашка је била једна од српских средњовековних држава, са средиштем у Старом Расу, недалеко од данашњег Новог Пазара. Током 11. и 12. века обухватала је југозападне делове данашње Србије, североисточне делове данашње Црне Горе и најисточније делове данашње Босне и Херцеговине. Рашки владари су носили титулу великих жупана. Успон Рашке започео је крајем 11. века, за време владавине великог жупана Вукана који је водио успешне ратове против Византије. Рашки владари су одржавали блиске везе са владарима суседне српске краљевине Дукље. Рашки велики жупан Стефан Немања је у другој половини 12. века постао најмоћнији међу српским владарима створивши јединствену државу која је обухватала скоро све српске земље. Из Рашке државе развило се под Немањиним потомцима средњовековно Српско краљевство у 13. веку, а потом и Српско царство у 14. веку.

Само име Расија (Рашка) први пут се помиње 1189. године. Од тада Млечани, Немци и Мађари до 18. века Србију називају Расција, а Србе Рацима, Расцијанима, Раиценима и слично. Име Рашка је данас сачувано у имену Рашког округа у Србији, а територија некадашње Рашке је данас позната под географским именима Рашка област. Архангел Михаило је заштитник лозе Немањића.

Србија и Рашка[уреди]

Према наводима из дела „De administrando imperio”, Србија је у 9. веку обухватала градове:

и област Босну са градовима:

док је утврђени Рас са жупом Рашком чинио њену источну границу.

Рашка је историјски била део Србије, али због значаја који су Немањићи као владари оставили у историји Срба термини Рашка и Србија односно Рашанин и Србин током историје постоје као синоними јер је Рашка колевка Српског царства и данашње Србије.

Треба разликовати првобитну Србију односно прву српску државу коју су створили Властимировићи у 9. веку и која је обухватала све српске области на Балканском полуострву са једне стране и Рашку односно трећу српску државу са друге стране. Колевка прве српске државе налазила се на простору између река Таре, Лима и Дрине, за разлику од Рашке која се налази нешто источније. Грубу границу ове две области чини вододелница река Лима и Рашке.

Према томе Рашка је колевка Србије, али и колевка српске државности односно Срба на Балканском полуострву.

Списак великих жупана Рашке[уреди]

Списак великих жупана Рашке обухвата велике жупане који су владали Рашком од доба њеног прикључења краљевини Дукљи под краљем Константином Бодином (1081—1101) до њене трансформације у краљевину Србију под Стефаном Првовенчаним (велики жупан 11961202. и 12041217, краљ 1217—1228). Сви су припадали породици Вукановић, али се последњи жупани из њеног бочног низа по Немањи (1166/1168—1196) називају Немањићи.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]