Премијер

Из Википедије, слободне енциклопедије

Премијер (франц. premier), или први министар (франц. premier ministre, шеф је кабинета и предводник министара у извршној грани власти, најчешће у парламентарном или полупредсједничком систему. У многим системима, први министар бира и смјењује остале чланове кабинета и додјељује положаје унутар власти. У већини система, први министар је предсједавајући члан и шеф кабинета. У мањем броју система, посебно у полупредсједничком систему, први министар је службеник који руководи цивилним службама и извршава налоге шефа државе.

Појам премијер долази од француског „premier ministre“, што значи „први министар“. Историјски посматрано, први премијери нису били доминантне личности у влади, већ су краљеви њима управљали, па су премијери само били први међу једнакима, углавном веза владе са монархом.

У нововековној Србији први човек владе носио је различите титуле. До 1861. године зван је књажевски представник, у периоду 1861-1903. био је председник Министарства, а од 1903. до 1918. године председник Министарског савета. Иста титула задржана је и у међуратној југословенској влади. После Другог светског рата први човек је председник Владе до 1953. године, када постаје председник Извршног већа. Титула председника владе враћа се 1991. године.

Види још[уреди]