Премијер

Из Википедије, слободне енциклопедије

Премијер је председник владе, односно први човек највишег извршног органа једне земље у земљама парламентарне демократије, које чине велику већину држава у свету. Овај положај не постоји у земљама са председничким системом, као што су САД, где је председник државе истовремено шеф извршног органа (администрације). У неким земљама, као што су (Канада и Аустралија) премијером се називају председници влада федералних јединица.

Појам премијер долази од француског „premier ministre“, што значи „први министар“. Историјски посматрано, први премијери нису били доминантне личности у влади, већ су краљеви њима управљали, па су премијери само били први међу једнакима, углавном веза владе са монархом.

У нововековној Србији први човек владе носио је различите титуле. До 1861. године зван је књажевски представник, у периоду 1861-1903. био је председник Министарства, а од 1903. до 1918. године председник Министарског савета. Иста титула задржана је и у међуратној југословенској влади. После Другог светског рата први човек је председник Владе до 1953. године, када постаје председник Извршног већа. Титула председника владе враћа се 1991. године.

Види још[уреди]