Природни хорор

С Википедије, слободне енциклопедије

Природни хорор (енгл. Natural horror) је поджанр хорор филма где природа, а најчешће животиње тероришу људе. Природне силе добиjajy људске особине.[1] Први велики режисери оваквог типа хорора су Алфред Хичкок и Стивен Спилберг.

Као и код већине хорора, први облик овог типа је изашао давне 1925. године. За први природни хорор може ce сматрати Изгубљени свет.[2] Природни хорор филм који многи сматрају за први успешни у овом поджанру је филм Алфреда Хичкока из 1963. године, Птице. Један од најуспешнијих филмова овог типа је Ајкула из 1975. култног режисера Стивена Спилберга. Касније се из Хичкоковог филма изродио и други део, мада је добио знатно лошије критике од првог. Из Спилберговог је чак и настала цела франшиза чија је тема слична оригиналу.[3]

Пошто су први квалитетни филмови овог поджанра постигли комерцијални успех и релативно добре критике, у наредним деценијама је снимљен велики број сличних филмова. Два филма која су постигли највећи успех који може да парира претходно наведеним су серијали Анаконда и Пирана.[4]

Животиње у природном хорору[уреди | уреди извор]

У природним хорор филмовима се углавном највише појављују мутиране животиње. Поред животиња, има и биљака и неких других природних сила, али ређе. Мутанти животиње који су се појављивали кроз историју оваквих филмова су често и у стварности опасне животиње попут паука, разних инсеката и рептила. Има и смешнијих животиња у оваквој улози попут октопода или жаба, а појављују се чак и сисари.[5] Неки филмови, као што је Годзила, такође имају елементе природног хорора.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ List of natural horror films (на језику: енглески), 2021-11-15, Приступљено 2021-11-25 
  2. ^ Hoyt, Harry O. (1925-06-22), The Lost World, First National Pictures, Приступљено 2021-11-25 
  3. ^ „Jaws Collection”. The Movie Database (на језику: српски). Приступљено 2021-11-25. 
  4. ^ „The Best Natural Horror Films”. Ranker (на језику: енглески). Приступљено 2021-11-25. 
  5. ^ „Animal Horror Movies: The Best Creature Feature Films Ever Made”. Creepy Catalog (на језику: енглески). 2020-06-16. Приступљено 2021-11-25.