Пређи на садржај

Пробуђена савест

С Википедије, слободне енциклопедије
Пробуђена савест
Филмски постер
Изворни насловThe Insider
РежијаМајкл Ман
СценариоЕрик Рот
Мајкл Ман
ПродуцентМајкл Ман
Питер Јан Бруге
Темељи се на„Човек који је превише знао”
(Мари Бренер)
Главне улогеАл Пачино
Расел Кроу
Кристофер Пламер
Дајана Венора
Филип Бејкер Хол
Линдси Краус
Деби Мејзар
МузикаЛиса Џерард
Питер Бурк
Директор
фотографије
Данте Спиноти
МонтажаВилијам Голденберг
Пол Рубел
Дејвид Розенблум
Продуцентска
кућа
Touchstone Pictures
Spyglass Entertainment
Forward Pass
ДистрибутерBuena Vista Pictures Distribution
Година1999.
Трајање158 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
Буџет68−90 милиона долара[1]
Зарада60,3 милиона долара[2]
IMDb веза

Пробуђена савест (енгл. The Insider) је амерички биографско-драмски филм из 1999. године, режисера Мајкла Мана, који је са Ериком Ротом и написао сценарио на основу новинског чланка Мери Бренер, „Човек који је превише знао”. Главне улоге у филму тумаче Ал Пачино, Расел Кроу, Кристофер Пламер, Дајана Венора, Филип Бејкер Хол, Линдси Краус и Деби Мејзар.

Филм представља фикционализован приказ истините приче, усредсређен на контроверзни сегмент емисије 60 минута о Џефрију Вајганду, узбуњивачу у дуванској индустрији,[3] који покрива његову и борбу продуцента Лоуела Бергмана да одбране његово сведочење од покушаја CBS-а и његовог бившег послодавца да га дискредитују и заташкају.

Иако није остварио успех на биоскопским благајнама, филм је наишао на позитивне реакције критичара, који су нарочито похвалили Кроуову глуму и Манову режију. Био је номинован за седам Оскара, укључујући оне за најбољи филм и најбољег глумца (Кроу), али није освојио ниједног.

Радња[уреди | уреди извор]

Током пролога, продуцент CBS-а, Лоуел Бергман, убеђује оснивача Хезболаха, шеика Фадлалаха, да дâ интервју Мајку Воласу за емисију 60 минута. Док се припремају за интервју, и Волас и Бергман чврсто стоје против покушаја застрашивања и ометања шеикових наоружаних и непријатељски настројених телохранитеља.

Касније, Бергман се обраћа Џефрију Вајганду – бившем извршном директору дуванске компаније Браун и Вилијамсон – за помоћ у тумачењу техничке документације. Вајганд пристаје, али заинтригира Бергмана када дода да неће разговарати ни о чему другом, позивајући се на уговор о поверљивости. Браун и Вилијамсон касније примора Вајганда на рестриктивнији уговор, што доводи до тога да Вајганд оптужи Бергмана да га је издао. Бергман га потом посећује да би се одбранио и истражио потенцијалну причу. Вајганд, иако очигледно поседује веома штетне информације, оклева да угрози своју отпремнину са Брауном и Вилијамсоном откривањем било каквих информација.

Вајгандова породица се сели у скромнију кућу, а он почиње да ради као учитељ. Једне ноћи Вајганд проналази доказе о провали и прима злокобни телефонски позив. У међувремену, Бергман контактира Ричарда Скрагса, адвоката који заступа државу Мисисипи у тужби против дуванске индустрије, сугеришући да ако би Вајганд био смењен, то би могло поништити његов уговор о поверљивости и дати CBS-у покриће за емитовање информација; Скрагс изражава интересовање. Нешто касније, Вајганд путем мејла добија претње смрћу и проналази метак у свом поштанском сандучету. Он контактира ФБИ, али агенти који га посећују су непријатељски расположени и конфискују му рачунар. Бесни Вајганд захтева да Бергман организује интервју, у којем наводи да је отпуштен пошто се противио да одлуци компаније да намерно ствара зависност од њихових цигарета.

Бергман касније организује обезбеђење за Вајгандов дом, а брак Вајганда и његове супруге постаје напетији. Он сведочи у Мисисипију против адвоката компаније Браун и Вилијамсон, упркос томе што му је уручена наредба против откривања поверљивих информација јавности. По повратку кући, открива да га је жена Лијен напустила и одвела њихове ћерке. Ерик Кластер, председник CBS News-а, одлучује да не емитује Вајгандов интервју, након што је правна саветница CBS-а, Хелен Каперели, упозорила да је мрежа у опасности од покретања правног поступка Брауна и Вилијамсона. Бергман се супротставља Кластеру, верујући да он штити предстојећу продају CBS-а компанији Westinghouse, што би обогатило и Кластера и Каперелијеву. И Волас и њихов извршни продуцент Дон Хјуит стају на Кластерову страну. Вајганд је, сазнавши за ово, згрожен и прекида контакт са Бергманом.

Истражитељи почињу да испитују Вајгандову личну историју и своје налазе објављују у досијеу од 500 страница. Бергман сазнаје да The Wall Street Journal намерава да га употреби у тексту који доводи у питање Вајгандов кредибилитет. Он убеђује уредника новина да га одложи док га не процени Џек Паладино, адвокат и истражитељ. Након свађе у CBS-у око Вајгандовог сегмента, Бергману је наређено да узме „одмор”, док се емитује скраћени сегмент 60 минута. Бергман контактира Вајганда, који га потиштен и бесан оптужује да је њиме манипулисао. Бергман се брани и хвали Вајганда и његово сведочење. Скрагс позива Бергмана да емитује цео сегмент како би добио подршку јавности за своју тужбу, која је и сама под претњом тужбе гувернера Мисисипија. Бергман није у могућности да помогне, и приватно доводи у питање своје мотиве у праћењу приче.

Бергман контактира уредника The New York Times-а, откривајући целу причу и догађаје у CBS-у. The New York Times штампа причу на насловној страни и осуђује CBS у оштром уводнику. The Wall Street Journal одбацује досије као напад на кредибилитет и штампа Вајгандов исказ. Хјуит оптужује Бергмана да је издао CBS, али открива да се Волас сада слаже да је попуштање корпоративном притиску била грешка. У 60 минута се коначно емитује оригинални сегмент, укључујући цео интервју са Вајгандом. Бергман каже Воласу да је поднео оставку, верујући да су кредибилитет и интегритет 60 минута сада трајно укаљани.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Ал Пачино Лоуел Бергман
Расел Кроу др Џефри Вајганд
Кристофер Пламер Мајк Волас
Дајана Венора Лијен Вајганд
Филип Бејкер Хол Дон Хјуит
Линдси Краус Шерон Тилер
Деби Мејзар Деби де Лука
Рене Олстед Дебора Вајганд
Хали Ајзенберг Барбара Вајганд
Стивен Тоболовски Ерик Кластер
Колм Фиор Ричард Скрагс
Брус Макгил Рон Мотли
Џина Гершон Хелен Каперели
Мајкл Гамбон Томас Сендефур
Рип Торн Џон Скенлон
Клиф Кертис шеик Фадлалах
Џек Паладино самог себе
Мајк Мур самог себе

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „The Insider (1999): Metrics”. Nash Information Services, LLC. Приступљено 18. 6. 2016. 
  2. ^ The Insider. Box Office Mojo. Приступљено 5. 3. 2010. 
  3. ^ The Insider (Motion picture). Touchstone Pictures. 1999. Корисна информација се налази на: 2:33:32. „Although based on a true story, certain elements in this motion picture have been fictionalized for dramatic effect. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]