Процена ризика

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Процена ризика је одређивање квантитативних и квалитативних вредности ризика који се односе на конкретну ситуацију и признато претње (назива опасност)[1]. Квантитативна процена ризика захтева прорачуне две компоненте ризика (Р):, величина потенцијалног губитка (Л), а вероватноћа (п) да ће доћи до губитка.

Објашњење[уреди | уреди извор]

Процена ризика се састоји од објективне процене ризика у којима су претпоставке и неизвесности јасно представљене и разматране. Део тешкоћа у управљању ризиком је да је мерење и од количине у којима процена ризика у питању - потенцијални губитак и вероватноћа појаве - може бити веома тешко мерити. Могуће грешке у мерењу ова два концепта је велика. Ризик са великим потенцијалним губитком и веома малу вероватноћу дешавају се често третира другачије од оног са ниским потенцијалне губитке и са већом вероватноћом од дешавају. У теорији, обе су од скоро исти приоритет, али у пракси то може бити веома тешко управљати када се суоче са недостатком ресурса, посебно време, у коме се спроведе процес управљања ризицима. Изражено математички,

Процена ризика са финансијске тачке гледишта.

Процена ризика у смеру управљања пројеката[уреди | уреди извор]

У смеру управљања пројектима, процена ризика је саставни део плана управљања ризика, проучавајући вероватноћа и утицаја, као и ефекат сваког познатог ризика на пројекту, као и корективне мере треба предузети да би требало да има ризик.

Процена ризика за велике пројекте[уреди | уреди извор]

Велике пројекте (понекад се назива „главни програми“) су изузетно велики инвестициони пројекти, обично коштају више од 86 милијарде динара по пројекту. Велики пројекти укључују мостове, тунеле, аутопутеве, пруге, аеродроме, луке, електране, бране, отпадне воде, приобалну одбрану од поплава, нафте и природног гаса, вађење пројекте јавних објеката, система информационих технологија, авио пројекте, и одбране. Велики пројекти су се показали као посебно ризични у смислу финансија, безбедности и утицаја на друштво и животну средину.

Процена ризика у управљању пројекаta[уреди | уреди извор]

Процена ризика је саставни део плана управљања ризика, проучавајући вероватноћа и утицаја, као и ефекат сваког познатог ризика на пројекту, као и корективне мере треба предузети да би требало да дође ризик[2].

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]