Разговор:Дорци/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Дорани су грчко племе које се последње доселило у Грчку у току велике сеобе у XII веку п. н. е., изазване притиском балканских Илира. У току сеобе Дорани су се спустили са севера (област Пинда) у Беотију, а затим на Пелопонез, који су великим делом зузели и с временом асимилирали ту затечено становништво. После су са Пелопонеза прешли на Крит, Јужне Кикладе и Спораде и на западну обалу Мале Азије допревши до Памфилије. Сеоба Дорана, којом је завршен Микенски период и довршена индоевропеизација Грчке, чини једну од прекретница грчке иторије, због чег су неки антички историчари (Ефор том сеобом започињали грчку исторују.

Успомена на сеобу сачувана је веома дуго. У митолошкој традицији приказана је као повратак Хераклових потомка на Пелопонез, одакле су побегли пред краљем Еуристејем. У току дуге колонизавије /ог 750 год п. н. е.) основали су Дорани своја насеља на Јонском и Јадранском мору, јужној Италији (Greacia Magna) и на Сицилији.

Врло конзервативни, сачували су многе старинске елементе и карактеристике у језику (дорски дијалект), архитектури (дорски стил), музици и поезији.

Неписмен чланак

Чланак је поотребно написани нормалним језиком. Пример "Дорци, Дорани, једно од четири највећа племена античке Грчке која су дорско, јонско, еолско и ахејско."--Miut (разговор) 18:40, 16. фебруар 2012. (CET)[одговори]

ca:Dori cs:Dórové da:Dorer de:Dorier el:Δωριείς en:Dorians es:Dorios fr:Doriens it:Dori he:דורים hr:Dorani nl:Doriërs ja:ドーリア人 no:Dorerne nn:Dorarar pl:Dorowie pt:Dóricos ru:Дорийцы fi:Doorilaiset sv:Dorer uk:Дорійці