Разговор са корисником:Sashko1999

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Референициране измене[уреди]

Уклањање референцираних измена без икаквог образложења се сматра вандализмом! --Милићевић (разговор) 13:02, 2. фебруар 2018. (CET)

Зашто је цели текст враћен?, поставио сам изворе за написано. Sashko1999 (разговор) 14:27, 2. фебруар 2018. (CET)

Колико си текста избрисао код Прабугара ? Мени је то спорно. --Mile (разговор) 15:43, 2. фебруар 2018. (CET)

Не пуно, а избрисао сам га јер то што је било написано садржало је велику количину расизма, није било тачно, а и нису били наведене изворе за то. Мислим да тренутни чланак је солидног квалитета. Што се тиче чланка о Бугарима, изменио сам га јер је био заиста неквалитетан, а и садржао је врло мало извора, ја сам поставио многу више извора који су релеванти и зато мислам да се треба вратити моји текст. Sashko1999 (разговор) 16:50, 2. фебруар 2018. (CET)

Ја мислим да је најбоље назад на прву опцију, пре твојег брисања. Коме и шта тачно је спорно ? Које речи ? Било је и прије мешања са бугарске Википедије, који су долазили овде да шарају. Препављање чланка није добро. --Mile (разговор) 16:54, 2. фебруар 2018. (CET)

Па нису речи него целе реченице, зато сам ги и отстранио. Немогу сада да се сетим свима, али заиста су били непријатне за читање јер су били расистички, а и како што сам рекао, нису били наведени извори за то што је било написано. Навешчу пример за Бугарима са монголоидним очима, то није тачно јер не постоје таквих Бугара, ја сам пуно изтраживао и нигде нисам видео да негде пише таква ствар, тако да очигледно је да тај који је то написао, није био ни мало објективан. Sashko1999 (разговор) 17:13, 2. фебруар 2018. (CET)

Егзархија је установила бугараше, не бугаре, и не сечам се да би била нека депортација "Бугара" из Куманова. Где су данас ? --Mile (разговор) 17:11, 2. март 2018. (CET)

Очито не знаш историју Македоније, Бугара у Македонији су били и прије основање Егзархије, за то постоје докази. А данас ти Бугари су постали Македонци, јер комунисти након другог светског рата су решили да створе македонски нацију, исто као и црногорски, а касније и бошњачку. Ово бугараши је српска погрдна реч за сви они Словени који су се изјашњавали као Бугари, а као Бугари су се изњашњавали највечи део Словена из Македоније. Sashko1999 (разговор) 17:19, 2. март 2018. (CET)

Очито не знаш и да Егзархија је дошла у Македонији тако што је народ из Македоније гласао за њу на референдуму, значи народ је хтео ту цркву и затоа је та успостављена и у Македонији. Успут, ево ти неколико примера за Бугаре из Куманова прије основање Егзархије.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Стефан_Димитров_(политик)

https://bg.wikipedia.org/wiki/Михаил_Байловски

https://bg.wikipedia.org/wiki/Зафир_Тасев

https://bg.wikipedia.org/wiki/Гьоро_Борозан

https://bg.wikipedia.org/wiki/Божил_Димитров Sashko1999 (разговор) 17:31, 2. март 2018. (CET)

Егзархат је била ствар Софије, не народа у Македонији. Иначе имаш и србомане, не само бугараше. --Mile (разговор) 17:45, 2. март 2018. (CET)

Већ сам рекао да Егзархија је дошла у Македонији тако што је народ из Македоније гласао за њу на референдуму, значи да није гласао да она дође, њу не би никада било. Sashko1999 (разговор) 17:47, 2. март 2018. (CET)

http://macedonia-history.blogspot.mk/2006/10/history-of-macedonia-1750-1878.html Sashko1999 (разговор) 18:00, 2. март 2018. (CET)

То може на буагарској Википедији да прође, можда пробаш и на Македонској. Ако се они тако слажу, мада не верујем. Братко, промашена вам читава историја. Од Сакс-Кобург, до балканских ратова. Штета да су вас Руси спочетка ценили више. Како ветар дува једни се брзо окречу.

Ако желиш можемо заједно да урадимо "Софијску декларацију", конекција ВМРО-усташе...тај чланак још морам да напишем. Такође бисмо могли да напишемо тај чланак "о промашеном времену" код Бугара, Балкански рат-1-2 мировна. Напиши нешто о томе, занимива реч. --Mile (разговор) 18:07, 2. март 2018. (CET)

Ја само говорим истину, можеш да питаш код год желиш историчара и сваки ће ти рећи да је ово тачно, значи поновићу по трећи пут, Егзархија је дошла у Македонији тако што је народ из Македоније гласао за њу на референдуму, значи да није гласао да она дође, њу не би никада било. А штом су ти људи гласали да дође Егзархија, били су Бугари. Успут, еве ти један ваш докуменат из 1890 године у који неки Бугари из Македоније пишу да их ви сами зовете Бугари.

http://strumski.com/biblioteka/?id=660

http://www.strumski.com/books/AdresaPitomaca_Sv_Save_D_Gruev_.pdf

"Зар ми срби?! Ми, са којимо се овде свагда поступало као са бугарима, ми који смо и од овдашње мале деца називани "бугарима"?!...Ми се само можемо дивити толикоj дрскости оних, који нас називају "србима", кад они тиме не чине друго шта, већ нарањују срце, како нама, тако и сваком родољубу македонцу...Крв није вода каже српска народна пословица...и нека сваки србин зна, да као што сваки србин радо би главу дао но да промени своје дично име - Србин, тако исто и сваки бугарин браниће своју народност до последњег часа од сваког туђег насртаја." Sashko1999 (разговор) 18:20, 2. март 2018. (CET)

Трпаш измене у скорашњим изменама и у историји чланка[уреди]

Молим те да престанеш да чуваш измене хиљаду пута. Једноставно једном изменом средиш све и то је то. Хвала -Александар Живковић () 19:44, 2. март 2018. (CET)

Питање Македоније[уреди]

Овде нема места за сукоб Бугара и Македонаца. Колико видим ти си све македонске историјске фигуре променио у бугарске! Ми овде не желимо да повредимо осећања наших пријатеља Македонаца и Бугара, зато смо приступили неутрално. Јасно је да Гоце Делчев није био само Бугарин, већ је део македонског корпуса. Схвати да не може све бити бугарско у Македонији, имате Пиринску, али у садашњој Р. Македонији постоји народ који се другачије изјашњава. Надам се да нећеш наставити са променама које не доприносе истини. Хвала.--Soundwaweserb (разговор) 18:46, 15. октобар 2018. (CEST)

1. Ја сам Бугарин из Републике (Вардарске) Македоније, нисам из Бугарске (Пиринске Македоније). 2. Гоце Делчев је био Бугарин по етничкој припадности, за то постоји доказ који сам ја поставио на чланак о њему, Македонац је био само у географском смислу јер је био рођен у географском региону Македоније. 3. Променио сам све македонске историјске фигуре у бугарске зато што су они били Бугари по етничкој припадности, то су они сами написали и ја сам поставио њихове изјаве као доказ. 4. Овде се не ради о повреди нечијим осечањима, него о неуталности и објективности, а неутралност и објективност је ако се напише да Гоце Делчев је бугарски револуционар затоа што је био етнички Бугарин, може да буде и македонски, али само зато што је био из географског региона Македоније, у ником случају зато што је био етнички Македонац. 5. Ја прихватам да данас постоји народ који се изјашњава као македонски, али не прихватам да у 19-ом и почетком 20-ог веку је постојао такав народ и за то имам доказе. Хвала. Sashko1999 (разговор) 19:11, 15. октобар 2018. (CEST)

Шта је онда спорно Сашко? Префикс „македонски” не имплицира које је он националности, али књиге кажу да се борио за „македонску ствар”. С друге стране многи од њих кажу да је и Македонац (колико год то било спорно по питању нације) за то имају референце, као што ти имаш твоје. Ја не желим да ми овде пресецамо и вређамо друге. Јасно је као дан да је македонско питање далеко компликовано како за српски, тако и за македонски и бугарски народ. Поздрав.--Soundwaweserb (разговор) 19:21, 15. октобар 2018. (CEST)

Префикс „македонски” може да имплицира и на националност и на то одакле е, веч сам рекао да у ником случају не може да имплицира на то да је он био етнички Македонац и за то не постоје референце, ако постоје, зашто их неко не постави? Видим да у чланком о њему ти си додао да је он македонски и бугарски револуционар, а ниси поставио релевантну референцу за то, мислим да то није у реду. Плус, неки Македонац је изменио овог дела чланка: Гоце Делчев је за себе често говорио да је Бугарин.[4][5][6] У разочараном писму Николи Малешевском Делчев пише: „Поделе нас уопште не плаше. Заиста је штета, али шта можемо да урадимо када смо Бугари и сви патимо од једне заједничке болести. Дa та болест није постојaла у нашим прецима, од којих смо je наследили, они не би пали под ружним жезлом турских султана.“ Оне је изменио текст и уместо Бугарин и Бугари написао је Македонац и Македонски народ. Значи овог дела чланка нисам ја написао, него неки друг и за то је поставио 3 референце, ја сам само изменио почетак чланка и за то сам поставио 2 референце.

Ако као што ви кажете префикс „македонски” не означава националност, тада означава одакле је он био, а он није био из данашње Републике Македоније, веч је из данашње Грчке, тако да не може да буде „македонски” и у том погледу. Веч сам рекао да може да буде „македонски” само затоа што је био из географског региона Македоније, али овде под „македонски” нико не би протумачио да је он из региона Македоније, него да је из Републике Македоније или да је етнички Македонац. Зато мислим да је најбоље да стоји „бугарски револуционар”, јер под то јасно се подразуме да је он био етнички Бугарин, овако термин „македонски” је збуњивачки. Sashko1999 (разговор) 19:55, 15. октобар 2018. (CEST)


Немој много да се мучиш, само си један од оних који су покушали. --Mile (разговор) 22:03, 23. октобар 2018. (CEST)

Ја увек поставјам референце за моје тврдње, поставичу и за чланак Т'га за југ. Sashko1999 (разговор) 12:29, 24. октобар 2018. (CEST)

Ако наставиш овде са бугаризацијом не видим ти места ту. Ово је ср.Вики --Mile (разговор) 13:45, 24. октобар 2018. (CEST)

Поставио сам релевантну референцу за моју тврдњу, реците ми шта је проблем?, као што знам тако фукционише Википедија или се варам? Sashko1999 (разговор) 13:48, 24. октобар 2018. (CEST)

Љубомир Милетић[уреди]

Уклањање референцираних измена без икаквог образложења се сматра вандализмом! Радован 00:21, 1. децембар 2018. (CET)

Екавица и ијекавица...[уреди]

... су равноправни изговори у српском језику. Уколико је википедијски чланак започет на једном од њих, треба на њему да буде и настављен. Уколико додајете материјал у постојећи чланак и не желите или не умете да следите изговор употребљен у њему, нема проблема, неко ће кад-тад садржај уједначити. Међутим, уколико само пребацујете чланак из једног изговора у други, такве измене ће бити враћене. Погледајте и напомене о писању српским језиком на Википедији. --نوفاك اتشمان‎ 17:24, 11. децембар 2018. (CET)

Јане Сандански и остало[уреди]

колико видим твој налог, на шта је већ указао један уредник, је искључиво намењен бугаризацији свега што је са простора географске македоније. јане сандански је очигледно био особа чији је идентитет био флуидан, односно није био јасно дефинисан, могу се наћи његове изјаве које су биле против бугарске, и није само он једини из вмро-а, ту је и груев који се у београду потписивао као грујић. видим да си био и блокиран на бугарској википедији, саветујем ти да престанеш са оваквим понашањем и контруктивно уређујеш иначе ћеш бити санкционисан. поздрав. Lackope (разговор) 14:33, 5. јануар 2019. (CET)

Мој налог је искључиво намењен реализације свега што је са простора географске Македоније. Јане Сандански је био етнички Бугарин, има негове изјаве које потврђују то и ја само једну поставио као извор. То што је понекад изјавјивао нешто против Бугарске је био искључиво због идеолошке сукобе које је имао са њом и нема везе са његовом етничком припадношћу. Има и интервју урађено од СРПСКИ новинар и он назива Санданског БУГАРИНОМ, па ваљда новинар је знао са ким је радио интервју. http://www.strumski.com/books/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8E.pdf Јане Сандански је био и један од основача странке чије име је било Народно федеративна странка (Бугарска секција), а у Устав те странке је писао да члан може да буде сваки БУГАРИН, отомански грађанин, који је навршио 20 година. Тако да, ако Сандански није био Бугарин, испада да он није могао бити члан властитој странци, шта је апсурд. https://en.wikipedia.org/wiki/People's_Federative_Party_(Bulgarian_Section)

Што се тиче Дамјана Груева, и за њега има непобитне доказе који потврђују да је био Бугарин, довољно је да прочитате ову, извор је СРПСКИ. http://www.strumski.com/books/AdresaPitomaca_Sv_Save_D_Gruev_.pdf Значи, моја уређивања су сасвим конструктивне, неутралне и шта је најважније садрже релевантне изворе. Поздрав. Sashko1999 (разговор) 15:07, 5. јануар 2019. (CET)