Разговор с корисником:Nikola Vuk I

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Поздрав, Nikola Vuk I! Добро дошли на Википедију на српском језику!
Здраво, Nikola Vuk I. Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак с нама бити пријатан.
Википедија на српском језику је слободна енциклопедија која је настала 2003. године. Од тада смо успоставили различита правила у нашој заједници. Молимо вас да одвојите мало времена и прочитате следеће теме, пре него што почнете да уређујете Википедију.
Пет стубова Википедије
Шта је Википедија?
Помоћ
Општи приручник за уређивање Википедије
Упутства
Брзо научите да правите измене, корак по корак
Песак
За увежбавање рада на Википедији
Основни курс
Тражи персонализовану помоћ при првим покушајима
Научите како се уређује страница
Водич за уређивање страница
Ствари које не би требало да радите
Сажетак најучесталијих грешака које треба избегавати
Најчешће постављана питања
Питања која многи постављају
Правила Википедије
Правила и смернице које је усвојила заједница
Трг
Место где можете питати друге википедијанце
Дугме за аутоматски потпис
Дугме за аутоматски потпис

Молимо вас да се потписујете на страницама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или кликом на дугме које се налази изнад прозора за прављење измена — то даје ваше име, тренутно време и датум. Такође, молимо вас да се не потписујете у чланцима.

За слање слика на Википедију, молимо вас да прочитате:

Пре него што почнете с уређивањем чланака, молимо вас да прочитате важне напомене о писању српским језиком на Википедији.

Чланци на Википедији на српском језику могу се потпуно равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом, али није дозвољено мешање писама нити изговора у истом чланку. Измене латиницом у ћириличком тексту (и обрнуто) и измене „osisanom” латиницом, односно ASCII-јем, биће уклоњене без одлагања.

Надамо се да ћете уживати са нама доприносећи Википедији и да ћете постати њен сталан сарадник. Уколико имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој од страница на Тргу. Још једном, добро дошли на Википедију, пројекат слободне енциклопедије. Срећан рад! --MareBG (разговор) 13:55, 24. јул 2017. (CEST).[одговори]

Кнез Вук Вукићев[уреди извор]

Кнез Вук Вукићев био је унук кнеза Радула и живео је прије пет пасова. А Пјешивачки кнез Радуле помиње се у једном писму од 1689. године. Према томе је његов унук могао живјети и кнезовати у другој половини 18. вијека.

„За Пјешивце сво мећ и напред говореци о њихову односу према Катунској Нахији, казали и неколиким подацима утврдили, да су све до у дугу половину 18. вијека, били под Турском влашћу. И многобројни рагови и народна предања то јасно показују. Војводе Пјешивачке добивале су то звање од Турака све до војводе Симе Бесова Петруновића са Дреновстице, које је крајем 18. вијека добио војводство од владике Петра I. Кнество су такође давали Турци. Шта више Вукићевићи у Церову тврде, да је њихов предак, кнез Вук Вукићев ишао у Цариград и добио од султана ферман, те био оберкнез од Зете земље до Планинице“....стр. 62. Др Јован Ердељановић.

„Онда је по народном казивању кад се врати у Пјешивце, завади са спуским бегом Зотовићем, који му је био присвојио виноград. Вук појур да га посече, али бег побегне, Услед тога кнез Вук одвоји Пјесивце од Брда(Бјелопавлићи), и прислони их уз Катунску Нахију и тек од тада су они Катуњани.“

Потомци кнеза Вука Вукићева, за презиме узимају нјегово име тј. постају Вукићевићи.

Постоји много варијација презимена, а једно од најраспрострањенијих је Вукичевић.

Вукичевић - перашка насеља (Бока Которска), поријеклом су из Старе Црне Горе; Добро Село (Цетиње); Убли, Херцег-Нови. Они су од Сасовића невесињских, доселили су се око 1692. год., сродници Ивовића и Вуковића; Пераст и Херцег-Нови; Пераст (Бока Которска); Шћепетићи (Љешкопоље), сродни Вуксановићима и Вујачићима у Црмници; из Црне Горе одсељени у Опарић (Шумадија), подручје Гледећких планина; Крш и Шљиванско (Жабљак), раније: Шљиванчанин, из групе Новљана, грана Златнопојасевића. Вукичевићи су се такође населили на територији Славоније, посебно у месту Бршадин (надомак Вуковара).

Извор – Др. Јован Ердељановић „Стара Црна Гора“

Поздрав Никола, можемо и овде да расправимо о томе. Чланак Кнез Вук Вукићев је обрисан због кршења ауторских права и зато што је био почетнички. Чланци морају бити поткрепљени референцама, уређени и не смеју бити преписивани са других сајтова. Све информације у вези твог чланка имаш овде. Уколико желиш да направиш нови чланак, обрати пажњу на Википедија:Правила и смернице и слободно се обрати ако буде требала помоћ. Поздрав --MareBG (разговор) 02:11, 16. август 2017. (CEST)[одговори]
Никола, слободно крени са чланком. Остави на њему или на мојој страници за разговор изворе односно референце, па ћу га средити у складу са смерницама. Наравно све то уколико администратори процене да је чланак релевантан за википедију. Поздрав --MareBG (разговор) 12:48, 1. септембар 2017. (CEST)[одговори]

Потписи[уреди извор]

Информациона икона Поздрав и добро дошли на Википедију. Када додате садржај на страницу за разговор и странице у именском простору Википедија на којима је отворена расправа (али никада током уређивања чланка), молимо Вас да потпишете своје поруке. Постоје два начина да то урадите:

  1. Додајте четири тилде ( ~~~~ ) на крају Вашег коментара; или
  2. Са крусором постављеним на крају Вашег коментара, кликните на дугме за потписивање ( или ) које се налази изнад уређивачког прозора.

Овим ће се аутоматски убацити потпис са Вашим корисничким именом или IP адресом и временом постављања коментара. Ова информација је неопходна како би остали уредници могли лако да виде које је шта написао и када.

Хвала. --Милићевић (разговор) 12:49, 12. фебруар 2018. (CET)[одговори]