Ратко Јанев

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ратко Јанев

Ratkojanev.jpg
Ратко Јанев

Општи подаци
Датум рођења 30. март 1939.
Место рођења Сандански (Краљевина Бугарска)
Рад

Ратко К. Јанев (30. март 1939, Сандански) је македонски и српски научник и професор светског угледа у области атомске и нуклеарне физике.

Биографија[уреди]

Рођен је у Санданском 1939. године и гимназију је завршио у Скопљу а студирао је на Електротехничком факултету у Београду где је и завршио постдипломске студије 1956. године. Докторирао је физику 1968. године у Београду на Природно Математичком Факултету[a].

Радио је на институту Борис Кидрич у Винчи, где је стекао звање научног саветника. Звање научног саветника (ранг редовног професора) је стекао 1981. Био је предавач и професор на Природно-математичком факултету у Скопљу из области нуклеарне и атомске физике. Од 1969. године предаје атомску физику на постдипломским студијама на Природно-математичком факултету у Београду. Радио је као научни саветник у Институту за физику у Земуну до преласка на функцију у Међународној Агенцији за Атомску Енергију. У МААЕ руководи одељењем за атомске и молекуларне податке и информације. Гостовао је на многим европским и америчким факултетима и институтима као предавач и професор[b]. Поред тога, радио је и у престижним институтима у Јапану и Кини, са највишим научним звањима.

Редовни је члан је Македонске академије наука и уметности. Има преко 400 објављених научних радова из области атомске физике и блиских или сродних области. Најпознатији радови проф. Ратка Јанева су везани за области квантне теорије интеракција, посебно узајамних атомских интеракција, сударне атомске процесе и процесе атомских честица са чврстом површином, физику јонизованих гасова, физику гасних ласера и области физике конртолисане термонуклеарне фузије. У оквиру Македонске академије наука и уметности Јанев руководи најважнијим пројектима у обласима природних и техничких наука. Деведестеих година је био уврштен у предлагаче за Нобелову награду за физику [c].

Ратко Јанев је један од најцитиранијих европских физичара у областима атомске физике[d]. 2004. године је добио престижну европску Хумболтову награду за физику. Уврштен је у истакнуте исељенике према Агенцији за исељеништво владе Републике Македоније. Од 1988. године је представљао Југославију и, касније Србију у Међународној агенцији за атомску енергију.

Избор дела[уреди]

  • (енг. Atomic and plasma material interaction)[1]
  • (енг. Collision Processes of Hydrocarbon Species in Hydrogen Plasmas)
  • (енг. Physics of highly charged ions)[2]
  • (енг. Atomic and molecular processes in fusion)[3]

Напомене[уреди]

  1. Докторат је урађен на Универзитету у Лењинграду
  2. мећу којима су Принстон и Оукриџ
  3. види услове за предлагаче за ову награду
  4. види на пример Гугл Академац (Google Scholar)

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Ратко К. Јанев, Љубо. А. Петковски, Атомска физика, Македонска Академија Наука и Уметности , Скопље, 2012.

Спољашње везе[уреди]