Ратко Јанев

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ратко Јанев
Ratkojanev.jpg
Ратко Јанев
Датум рођења (1939-03-30)30. март 1939.(79 год.)
Место рођења Сандански
Краљевина Бугарска

Ратко К. Јанев (30. март 1939, Сандански) је македонски и српски научник и професор светског угледа у области атомске и нуклеарне физике.

Биографија[уреди]

Рођен је у Санданском 1939. године и гимназију је завршио у Скопљу а студирао је на Електротехничком факултету у Београду где је и завршио постдипломске студије 1956. године. Докторирао је физику 1968. године у Београду на Природно Математичком Факултету[a].

Радио је на институту Борис Кидрич у Винчи, где је стекао звање научног саветника. Звање научног саветника (ранг редовног професора) је стекао 1981. Био је предавач и професор на Природно-математичком факултету у Скопљу из области нуклеарне и атомске физике. Од 1969. године предаје атомску физику на постдипломским студијама на Природно-математичком факултету у Београду. Радио је као научни саветник у Институту за физику у Земуну до преласка на функцију у Међународној Агенцији за Атомску Енергију. У МААЕ руководи одељењем за атомске и молекуларне податке и информације. Гостовао је на многим европским и америчким факултетима и институтима као предавач и професор[b]. Поред тога, радио је и у престижним институтима у Јапану и Кини, са највишим научним звањима.

Редовни је члан је Македонске академије наука и уметности. Има преко 400 објављених научних радова из области атомске физике и блиских или сродних области. Најпознатији радови проф. Ратка Јанева су везани за области квантне теорије интеракција, посебно узајамних атомских интеракција, сударне атомске процесе и процесе атомских честица са чврстом површином, физику јонизованих гасова, физику гасних ласера и области физике конртолисане термонуклеарне фузије. У оквиру Македонске академије наука и уметности Јанев руководи најважнијим пројектима у обласима природних и техничких наука. Деведестеих година је био уврштен у предлагаче за Нобелову награду за физику [c].

Ратко Јанев је један од најцитиранијих европских физичара у областима атомске физике[d]. 2004. године је добио престижну европску Хумболтову награду за физику. Уврштен је у истакнуте исељенике према Агенцији за исељеништво владе Републике Македоније. Од 1988. године је представљао Југославију и, касније Србију у Међународној агенцији за атомску енергију.

Избор дела[уреди]

  • (енгл. Atomic and plasma material interaction)[1]
  • (енгл. Collision Processes of Hydrocarbon Species in Hydrogen Plasmas)
  • (енгл. Physics of highly charged ions)[2]
  • (енгл. Atomic and molecular processes in fusion)[3]

Напомене[уреди]

  1. Докторат је урађен на Универзитету у Лењинграду
  2. мећу којима су Принстон и Оукриџ
  3. види услове за предлагаче за ову награду
  4. види на пример Гугл Академац (Google Scholar)

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Ратко К. Јанев, Љубо. А. Петковски, Атомска физика, Македонска Академија Наука и Уметности , Скопље, 2012.

Спољашње везе[уреди]