Ратко Митровић (професор)

С Википедије, слободне енциклопедије
Ратко Митровић
Лични подаци
Датум рођења(1956-00-00)1956.(67/68 год.)
Мјесто рођењаФНРЈ
ДржављанствоЦрна Гора
ОбразовањеГрађевинско-архитектонски факултет Универзитета у Нишу
Грађевински факултет Универзитета у Београду
Професијадоктор наука — грађевинарство
Политичка каријера
Политичка
странка
Независан
4. децембар 2020 — 28. април 2022.
Предсједник владеЗдравко Кривокапић
НасљедникАна Новаковић Ђуровић

Ратко Митровић (1956) јесте црногорски грађевински инжењер, професор Архитектонског и Грађевинског факултета Универзитета Црне Горе. Био је министар екологије, просторног планирања и урбанизма у Влади Здравка Кривокапића.

Биографија[уреди | уреди извор]

Образовање[уреди | уреди извор]

Рођен је 1956. године. Завршио је студије 1981. године на два одсека Архитектонско-грађевинског факултета Универзитета у Нишу: Одсеку за изградњу и пројектовање објеката високоградње и Одсека за изградњу и пројектовање грађевина инфраструктуре. Потом је похађао магистарске студије на Грађевинском факултету Универзитета у Београду и завршио их 1991. године, одбраном магистарског рада на тему унапређења технологија монтажних система градње.

Докторирао је 1994. године на Техничком факултету Универзитета у Новом Саду - Одсеку за менаџмент и технологије грађења, када је одбранио докторску дисертацију под насловом "Техничкотехнолошко моделирање организационих структура грађевинских предузећа у тржишним условима пословања".[1]

Током 1997. и 1998. године је боравио на постдокторским студијама на Флориди.

Каријера[уреди | уреди извор]

Каријеру је отпочео као инжењер за развој нових технологија у Општем грађевинском предузећу у Подгорици, где је убрзо постао шеф оперативе за изградњу објеката високоградње. Затим је 1987. године прешао у Електропривреду Црне Горе као главни инжењер и управник градње.

Између 1991. и 2000. године је био директор Електроградње. Руководио је градњом више стамбених објеката у Подгорици (Забјело, Стари аеродром), дома културе у Даниловграду... Такође, био је директор градње Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици.

Последњих година ради на истраживањима у области обновљивих извора енергије. Аутор је више десетина заштићених идејних решења хидроенергетског коришћења водотокова.

Академска каријера[уреди | уреди извор]

Митровић је редовни професор Архитектонског и Грађевинског факултета Универзитета Црне Горе, на којима држи наставу из предмета: Елементи зграда, Технологија извођења хидроенергетских објеката, Нове технологије и материјали, Организација грађења, Управљање пројектима.[2]

На Архитектонском факултету Универзитета Црне Горе је руководилац одсека магистарских студија.

Био је ангажован као гостујући професор на факултетима у Србији, Уједињеном Краљевству и Италији.

Министар екологије, просторног планирања и урбанизма[уреди | уреди извор]

Скупштина Црне Горе га је 4. децембра 2020. године изабрала за министра екологије, просторног планирања и урбанизма у Влади Здравка Кривокапића.

Противи се изградње мини хидроелектрана.[3]

Приватни живот[уреди | уреди извор]

Говори енглески и руски, поред српског језика који сматра матерњим.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Проф. др Ратко Митровић - Министар екологије, просторног планирања и урбанизма”. Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма Црне Горе. Архивирано из оригинала 29. 04. 2021. г. Приступљено 27. 04. 2021. 
  2. ^ а б „Ratko Mitrović - CV” (PDF). Univerzitet Crne Gore. 
  3. ^ „Кандидат за министра екологије Ратко Митровић: Завршио сам са мХе прије више од 10 година, морамо сачувати природу у ЦГ”. 8. 11. 2020.