Рафаел Леонидас Трухиљо

Из Википедије, слободне енциклопедије
Рафаел Леонидас Трухиљо
Trujillo 1952.jpg
Рафаел Леонидас Трухиљо
Биографија
Пуно име Рафаел Леонидас Трухиљо Молина
Датум рођења (1891-10-24)24. октобар 1891.
Место рођења Сан Кристобал
Доминиканска Република
Датум смрти 30. мај 1961.(1961-05-30) (69 год.)
Место смрти Санто Доминго
Доминиканска Република
Политичка
партија
Dominican Party

Рафаел Леонидас Трухиљо Молина (шп. Rafael Leónidas Trujillo Molina, Сан Кристобал, 24. октобар 1891. - Санто Доминго, 30. мај 1961.) председник - диктатор Доминиканске Републике у раздобљу од 1930. до 1938. и 1942. до 1952.

Биографија[уреди]

У периоду када је Доминиканска Република била окупирана од стране САД, Трухиљо се придружио Доминиканској националној гарди (основаној од стране Американаца), у којој је врло брзо напредовао. По америчком напуштању Доминиканске Републике, Трухиљо бива постављен за шефа полиције, да би 1927. године био постављен за Генерала националне гарде. На председничким изборима 1930. године односи победу над Хорасиом Васкезом, након чега успоставља тајну полицију, која је мучила и убијала све његове неистомишњенике и политичке супарнике. Велику подршку дуго је добијао од САД, као антикомунистички лидер у Латинској Америци.

Трухиљо је био познат по својој мегаломанији. Одмах по доласку на власт променио је име главног града из Санто Доминго у Сијудад Трухиљо, себе је називао „доброчинитељем“ и од себе створио култ заснован на терору. Контролисао је већи део економије земље, одузимајући експропријацијом имања и грађевинске објекте од својих супарника. 1937. године наредио је масакр 20.000 Хаићана који су живели и радили у граничној области између Доминиканске Републике и Хаитија. Уз помоћ добро организоване мреже доушника успео је да спречи неколико покушаја побуне против њега.

1938. године наводећи пример система председничких избора у САД (немогућност да једна особа буде изабрана више од два председничка мандата за редом), Трухиљо изјављује да својом вољом а против воље свог народа одбија да се кандидује поново. За новог председника постављен је Хасинто Биенвенидо Пеинадо, који је ту функцију обављао само формално, док је Трухиљо и даље доносио све одлуке.

1942. Рафаел Трухиљо враћа се на власт и ту остаје до 1952, када власт препушта свом брату Хектору.

30. маја 1960. Рафаел Леонидас Трухиљо убијен је у Санто Домингу од стране групе војних официра и цивила. Многи сматрају да је у позадини овог убиства била ЦИА, иако ЦИА у званичном извештају наводи како „нема активно учешће у убиству“ већ само „тиху везу“ са групом која је планирала и извршила убиство.