Рекламирање дуванских производа

С Википедије, слободне енциклопедије

Рекламирање дуванских производа је регулисано законом.

Дуван чине листови култивисане биљне врсте Nicotiana tabacum (обични дуван) у свим облицима и степенима биљне производње, обраде и паковања, који не служе крајњој потрошњи (необрађени дуван).[1]

За разлику од дувана, Дувански производи јесу производи који по квалитету задовољавају стандарде прописане законом, и то: цигаре и цигарилоси, цигарете, дуван за пушење и остали дувански производи.

Рекламирање дуванских производа је сваки облик комерцијалне комуникације са циљем директне или индиректне публикације и промовисања дуванских производа. Спонзорисање је сваки облик јавног или приватног новчаног доприноса, било ком појединцу, догађају или активности, које за циљ има директну или индиректну промоцију дуванских производа.

Оглашавање дуванских производа[уреди | уреди извор]

У Републици Србији је забрањено оглашавање дувана и дуванских производа, укључујући и свако истицање жига или друге ознаке произвођача тих производа, у штампи, на радију и телевизији, преко биоскопских дијапозитива, филмова, паноа, табли, налепница, огласних средстава на улицама, јавним местима, на јавним објектима и средствима саобраћаја, преко књига, часописа, календара и одевних предмета и преко налепница, плаката и летака ако су те налепнице, плакати и леци одвојени од амбалаже производа дувана и дуванских производа.

Забрањена је дистрибуција бесплатних дуванских производа грађанима као и промотивни попуст за дуванске производе.[2]

Забрана приказивања пушења и дуванских производа у огласним порукама[уреди | уреди извор]

Забрањено је у огласној поруци приказивати пушење или опонашање пушења, дуванске производе, њихову амбалажу и дувански дим.

Ограничења и забране не односе се на огласну поруку којом се препоручује престанак, одвикавање и борба против пушења.[2]

Упозорење о штетности дуванских производа[уреди | уреди извор]

Произвођачи дувана и дуванских производа дужни су да оригинално паковање тих производа обележе и означе у складу са законом којим се уређује производња и промет дувана и дуванских производа.

Од 1. јануара до 31. децембра 2010. године, цигарете у промету на територији Републике не могу да садрже више од:

Од 1. јануара 2011. године, цигарете у промету на територији Републике не могу да садрже више од:

  • 10 mg катрана по цигарети;
  • 1 mg никотина по цигарети;
  • 10 mg угљен моноксида по цигарети

Упозорење на огласним порукама за дуванске производе[уреди | уреди извор]

Свако појединачно и групно паковање дуванских производа у промету у Републици, осим дувана за жвакање и других дуванских производа који се не пуше, мора имати одштампано опште и посебно упозорење.

Опште упозорење за дуванске производе мора бити одштампана на предњој страни појединачног и групног паковања дуванских производа, тако да покрива најмање 30% предње површине паковања.

  • "Пушење убија. Дувански дим штети људима у Вашој околини"

Посебно упозорење мора бити одштампано на полеђини појединачног и групног паковања дуванских производа тако да покрива најмање 40% површине полеђине паковања.

  • "Пушење узрокује рак (болест)"
  • "Пушење изазива болести крвних судова као што су „пушачка нога“ и импотенција"
  • "Желите бебу? Труднице које пуше ризикују да изгубе бебу или оштете њено здравље"[1]

Изузеци од забране рекламирања[уреди | уреди извор]

Не сматра се оглашавањем истицање дуванских производа на продајном месту и објављивање обавештења о квалитету и другим својствима дувана, односно дуванских производа на продајном месту, у стручним књигама, часописима и другим стручним публикацијама које су намењене искључиво произвођачима или продавцима тих производа, као ни коришцење жига и друге ознаке произвођача дуванских производа на средствима пословне комуникације и пословне репрезентације тог произвођача. Објављивање информација у стручним књигама, часописима и другим публикацијама које су намењене за стручно оспособљавање кадрова, техничко и технолошко унапређење производње дуванских производа, неће се сматрати рекламом.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Закон о дувану[мртва веза], Приступљено 24. 4. 2013.
  2. ^ а б Закон о оглашавању[мртва веза], Приступљено 24. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]