Рејчел Карсон

С Википедије, слободне енциклопедије
Рејчел Луиз Карсон
Рејчел Карсон снимљена 1940.
Лични подаци
Датум рођења(1907-05-27)27. мај 1907.
Место рођењаСпрингдејл, САД
Датум смрти14. април 1964.(1964-04-14) (56 год.)
Место смртиСилвер Спринг, САД
ОбразовањеChatham University, Универзитет Џонс Хопкинс
Званични веб-сајт
www.rachelcarson.org

Рејчел Луиз Карсон (енгл. Rachel Carson; Спрингдејл, 27. мај 1907Силвер Спринг, 14. април 1964) је била амерички зоолог и биолог која се сматра једним од покретача модерног покрета за заштиту околине.[1]

Рејчел је започела своју каријеру као акватични биолог у Америчком министарству за рибарство, а постала је писац о природи са пуним радним временом током 1950-их. Њен надалеко хваљени бестселер из 1951. За дело Море око нас награђена је америчку Националну књижевном наградом,[2] признањем за надареног писца и финансијском сигурношћу. Њена следећа књига Ивица мора, и поновно издата верзија њене прве књиге Под морским ветром такође су биле бестселери. Ова трилогија о мору истражује читав живот океана од обале до дубине. Крајем 1950-их, Карсонова је своју пажњу усмерила на очување, посебно на неке од проблема за које је веровала да су узроковани синтетичном употребом пестицида. Резултат је била књига Тихо пролеће (1962), која је забринутост за животну средину довела до невиђено великог дела америчког народа. Иако су су хемијске компаније жестоко противиле садржају Тихог мора, то је подстакнуло преокрет у националној политици према пестицидима, што је довело до забране ДДТ-а и других пестицида у целој земљи. То је такође инспирисало покрете за заштиту животне средине који је довео до стварања Америчке агенције за заштиту животне средине.[3] Карсонова је постхумно одликована Председничком медаљом слободе од стране председника Џимија Картера.

Док амерички борци за заштиту околине Рејчел Карсон сматрају својом највећом иконом, у земљама Трећег света се Тихо пролеће сматра кривцем за ширење маларије и других болести. Америчке лезбијке такође Рејчел Карсон сматрају својом иконом, иако њена сексуална оријентација никада није била јавно позната нити за њу постоје јасни докази.

Живот и рад[уреди | уреди извор]

Младост и образовање[уреди | уреди извор]

Кућа Карсонове из детињства сада је сачувана као имање Рејчел Карсон (фотографија снимљена 7. новембра 2009)

Рејчел Карсон је рођена 27. маја 1907, на породичној фарми у близини Спрингдејла у Пенсилванији, узводно од Питсбурга на реци Алгени. Она је била ћерка Марије Фрејжер (Маклин) и Роберта Вордена Карсона, продавца осигурања.[4] Она је провела доста времена истражујући предео породичне фарме од 65-acre (26 ha). Као страствени читалац, почела је да пише приче (које су често укључивале животиње) са осам година. Прву причу објавила је са десет година. Посебно је уживала у часопису Ст. Николас (који је носио њене прве објављене приче), делима Беатрикс Потер и романима Џин Стратон-Портер, а у својим тинејџерским годинама Хермана Мелвила, Џозефа Конрада, и Роберта Луиса Стевенсона. Природни свет, посебно океан, био је заједничка нит њене омиљене књижевности. Карсонова је похађала Спрингдејлску малу школу до десетог разреда, а затим је завршила средњу школу у оближњем Парнасусу у Пенсилванији, матуриравши 1925. године као најбоља у свом разреду од четрдесет четири ученика.[5]

Тихо пролеће[уреди | уреди извор]

Тихо пролеће је књига коју је написала Рејчел Карсон, а објавио Хугтон Мифлин 27. септембра 1962. године. Књига описује штетне ефекте пестицида на животну средину, и приписује јој се заслуга за покретање еколошког покрета. Године 1994. објављено је издање књиге којој је потпредседник Ал Гор написао увод.

Радови[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Rachel Carson American biologist”. Britannica. Приступљено 19. 1. 2021. (језик: енглески)
  2. ^ "National Book Awards—1952". National Book Foundation. Retrieved March 19, 2012.
    (With acceptance speech by Carson and essay by Neil Baldwin from the Awards 50th-anniversary publications.)
  3. ^ Paull, John (2013) "The Rachel Carson Letters and the Making of Silent Spring", Sage Open, 3(July): 1–12. . doi:10.1177/2158244013494861.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  4. ^ „Maine Women Writers Collection—Research—Featured Writers—Rachel L. Carson Collection, 1946–1964”. University of New England. Приступљено 2014-08-04. 
  5. ^ Lear, стр. 7–24

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Спољашњи видео-запис
Presentation by William Souder on On a Farther Shore, October 3, 2012, C-SPAN
Спољашњи видео-запис
Presentation by Linda Lear on Rachel Carson: Witness for Nature, October 2, 1997, C-SPAN

Организације повезане са Карсоновом