Лезбијка

С Википедије, слободне енциклопедије
Сапфа и Ерина у дворишту у Митилени, слика Соломена Симеона.
Гистав Курбе, Спавање

Лезбијка, често правописно неправилно као „лезбејка”,[1][2] је жена коју естетски, сексуално и емотивно привлаче друге жене, и која са другим женама остварује емоционални, сексуални и партнерски однос.[3]

Сексуални односи међу женама могу бити разноврсни, као између хетеросексуалаца или између геј мушкараца. Неке жене у истополним односима се не изјашњавају као лезбијке, већ као бисексуалке. Као и код свим међуљудских односа, сексуална експресија зависи од карактера везе. Као и остале особе, без обзира на сексуалну оријентацију лезбијке могу бити „промискуитетне“ или посвећене вези, стидљиве или поносне. Нове друштене промене омогућиле су да лезбијке слободније изражавају своју сексуалност, што је допринело новим студијама на пољу женске сексуалности.

Име[уреди | уреди извор]

Реч лезбијка је изведена из Лезбос (грч. Λέσβος), имена грчког острва у источном Егејском мору на коме је песникиња Сапфа живела и водила школу за девојке у 6. веку п. н. е.

У енглеском језику је такође врло присутан жаргонски израз dyke или bulldyke, којим се обично описује лезбијка са традиционално мушким родним изражавањем (више о родном изражавању у чланку трансродност). Оба термина су у политички коректном говору прихватљива једино уколико их користи особа са позитивним ставом према ЛГБТ особама. Не у потпуности адекватан превод на српски језик био би лезбача.

Буч (енг. butch) и фем (енг. femme) идентитети су кључни део лезбијске историје, али такође и парадигме које се прихватају током развоја. Буч је лезбијски идентитет родног изражавања који на родном спектру ближи, или прелази, у мушко родно изражавање. Фем је њен антипод — жена с наглашеним друштвено нормираним ознакама женског рода.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Правопис српскога језика. Нови Сад: Матица српска. 2018. стр. 357. 
  2. ^ Tešić, Vesna. „лезбејка или лезбијка | Kako se piše” (на језику: српски). Приступљено 2021-12-16. 
  3. ^ "Lesbian", Oxford English Dictionary Архивирано на сајту Wayback Machine (25. јун 2006), Second Edition, 1989. Приступљено 1. 12. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]