Рио Гранде

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
За друго значење, погледајте чланак Рио Гранде (вишезначна одредница).
Рио Гранде
Рио Гранде код Албукеркија
Рио Гранде код Албукеркија
Основне карактеристике
Дужина 3.034 км
Површина басена 607.965 км²
Просечан проток 160 м³/с
Водоток
Извор Планина Сан Хуан Колорадо САД
Висина извора 3.900 м
Ушће Мексички залив
Географске карактеристике
Земље слива Застава Сједињених Америчких Држава САД
Застава Мексика Мексико
Слив Рио Грандеа
Слив Рио Грандеа

Рио Гранде, (енгл. Rio Grande, шп. Río Bravo) је река у Северној Америци, дуга 2896 km, површине слива 642 320 km². У Мексику је називају још и Рио Браво. Настаје спајањем више потока на планини Сан Хуан у југозападном делу државе Колорадо у Сједињеним Америчким Државама, а улива се у Мексички залив.

У горњем делу свога тока, кроз државу Колорадо је планинска река, док у средњем и доњем току, кроз Нови Мексико и Тексас, има миран ток. Низводно од града Сијудад Хуареза па све до ушћа, у дужини од 2092 km, је природна граница између Мексика и Сједињених Америчких Држава. Пловна је само од града Камарго па до ушћа у дужини од око 250 km, због тога што лети често пресушује.

Пловидба на реци са једне на другу обалу, дуж границе је забрањена. За прелазак из једне у другу државу се користе четири друмска и железничка моста, који уједно представљају и граничне прелазе.

Највеће притоке су Рио Кончос, Пекос и Девилс, а већи градови који се налазе на њој су Албукерки, Ел Пасо, Сијудад Хуарез и Ларедо.

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Рио Гранде