Ружичастоглава патка

С Википедије, слободне енциклопедије

Ружичастоглава патка
Mounted specimen at National Museum of Scotland
CITES Appendix I (CITES)[2]
Научна класификација уреди
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Anseriformes
Породица: Anatidae
Род: Rhodonessa
Reichenbach, 1853
Врста:
R. caryophyllacea
Биномно име
Rhodonessa caryophyllacea
(Latham, 1790)[3]
Distribution of records of this species
Синоними

Anas caryophyllacea
Fuligula caryophyllacea
Netta caryophyllacea
Callichen caryophyllaceum

Ружичастоглава патка (лат. Rhodonessa caryophyllacea) је велика патка из потпородице ронилаца која је највероватније изумрла 1950-их. Међутим, многи научници сматрају да није изумрла, него је критично угрожена.[4]

Опис[уреди | уреди извор]

Многи је мешају са патком гогољицом. Дугачка је 41 - 43 центриметра. Распон крила јој је 25 центиметара. Тело јој је чоколадносмеђе боје. Врат јој је дугачак, а глава је шиљата и дуга. Мужјак има ружичасти кљун, главу и врат, а женка бледоружичасту главу и врат са блеђим кљуном. крила су смеђе и зелене боје, а на рубовима бела. Ноге су дугачке, а боја им је смеђа до црвенкастоцрне. Женке и млади су блеђи од мужјака.

Станиште и начин живота[уреди | уреди извор]

Ружичастоглава патка гнезди се у равничарским мочварама и барама. Најчешће плива на површини воде, ретко зарони, али на мање дубине. Јако је друштвена птица, често се налази у скупинама од 30 или више јединки. Исхрана се углавном састоји од ракова, мекушаца и водених биљака које узима окренута наопако.

Размножавање[уреди | уреди извор]

Сезона парења је од априла до маја. Ружичастоглава патка гради гнездо на 500 метара удаљености од најближе воде. Гнездо се састоји од суве траве и мало перја. Кружног је облика са 23 центиметра обима. Гради се у подручјима густе вегетације. У гнезду се налази 5 - 10 јаја сиво-беле боје. Претпоставља се да инкубација траје два месеца. Живи око 12 година.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Године 1790. Џон Латам је ову птицу описао као чланицу рода Anas[4]. Описујући врсту, могуће је да се користио сликарством из збирке Лејди Импеј, супруге Елијана Импеја, врховног судије у Калкути од 1774. до 1783.

Род Rhodonessa првобитно је направљен само за ову врсту. Жан Делакур и Ернест Мајер су у исправљање класификације породице патака сматрали ненормалним то што је ружичастоглава патка смештена међу праве патке, зато што има другачији облик пете, налази храну на површини воде. све је то довело до одвајања ове врсте у посебан род.[5]

Статус[уреди | уреди извор]

Ова патка некад је живела у источној Индији, Бангладешу и северном Мјанмару, али је данас вероватно изумрла.

Изумирање[уреди | уреди извор]

Птица је наводно виђена у Мјанмару 2006, али без чврстих доказа, тако да је неки већ сматрају изумрлом.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ BirdLife International (2018). Rhodonessa caryophyllacea. Црвени списак угрожених врста IUCN. IUCN. 2018: e.T22680344A125558688. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22680344A125558688.enСлободан приступ. Приступљено 13. 11. 2021. 
  2. ^ „Appendices | CITES”. cites.org. Приступљено 2022-01-14. 
  3. ^ Latham, John (1790). Index ornithologicus, sive Systema Ornithologiae; complectens avium divisionem in classes, ordines, genera, species, ipsarumque varietates: adjectis synonymis, locis, descriptionibus, &c. London: Leigh & Sotheby. 
  4. ^ а б Thomas Claverhill Jerdon (1864). The Game Birds and Wild Fowl of India: Being Descriptions of All the Species ... (на језику: енглески). Oxford University. Printed for the author at the Military Orphan Press. 
  5. ^ Oates, Eugene William; Blanford, William Thomas (1889-98). Birds. University of California Libraries. London : Taylor and Francis; [etc., etc.]  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)