Пређи на садржај

Руси сврачак

С Википедије, слободне енциклопедије

Руси сврачак
Одрасли мужјак
Научна класификација уреди
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Passeriformes
Породица: Laniidae
Род: Lanius
Врста:
L. collurio
Биномно име
Lanius collurio

Руси сврачак (Lanius collurio) је птица певачица, месојед из породице сврачака. Ареал јој се протеже од западне Европе на истоку до централне Русије, али се ретко јавља на Британским острвима. Припада птицама селицама и зиму проводи у западним деловима тропске Африке.

Опис врсте[уреди | уреди извор]

Дужина тела 16–18 цм. Настањује већи део Европе осим Велике Британије, дела Иберијског и Скандинавског полуострва, као и Малу Азију и западну Азију. Зиму проводи у подсахарској Африци. Насељава отворена станишта (ливаде, пашњаци и др) са живицама, жбуњем и грмљем, а редован је и у мозаичним пољопривредним подручјима. Гнезда гради на жбуновима. Исхрана се углавном састоји од крупних инсеката, ређе гуштера, ситних сисара и птица. Европска популација благо опада услед интензивирања пољопривреде и нестанка станишта. У Србији се гнезди 60.000–85.000 парова, уз тренд смањења бројности (Пузовић ет ал 2009).[2]

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ BirdLife International (2012). Lanius collurio. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 26. 11. 2013. 
  2. ^ Пузовић, С; Стројнић, Н; Грубач, Б; Туцаков, М (2009). Значајна подручја за птице у Србији. Београд: Министарство животне средине и просторног планирања, Завод за заштиту природе Србије, Покрајински секретеријат за заштиту животне средине и одрживи развој.