Рус (регион)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Рус у години 1237

Рус (стнорд. Garðaríki, стгрч. Ῥωσία, лат. Ruthenia) је регион у источној Европи. Називом се примарно означавала западна Украјина односно посљедње утицајно Галичко-волињско краљевство које је имало снажне везе са западним династијама и Римом (Ватиканом). У Украјини и Бјелорусији назив Рутенија сматрају властитим историјским именом.

Употреба имена[уреди]

Након пада Кијевске Русије и стварања Пољско-литванске уније те територијалног разједињавања Украјине и Бјелорусије, назив се користио за обе државе подједнако. Све слабије се користи након формирања Руског царства 1721. године када Бјелорусија (Бијела Русија) добија данашње име, а Украјина се тумачи као Малорусија (или Мала Русија; термин Мали у бити се односи на средиште или матицу, према грч.).

Први помиње[уреди]

Најстарији историјски документ који сведочи о постојању древних руских протогосударства, су Западнофраначки анали, који су извештавали о доласку у мају 839 француском цару Луј I Побожни византијском амбасади из императора Теофило. Византијска делегација укључивала је амбасадоре народа де Рос, који су у Константинополе послали владар, који је у тексту означен као Кхакан. Древна руска држава, о којој практично ништа није познато, у овом временском периоду је конвенционално означено у модерној историографији као Руски каганат.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]