Рус (регион)

С Википедије, слободне енциклопедије
Рус у години 1237

Рус, Руска земља (струс. Рѹсь, рѹсьскаѧ зємлѧ, рус. Русь, стгрч. Ῥωσία, лат. Ruthenia, стнорд. Garðaríki) је етниокултурни регион у источној Европи. Овим именом се називала и прва источнословенска држава - Кијевска Русија, а и неке кнежевине које су настале распадом ове државе имале као нпр. Галичко-волињско краљевство.

Употреба имена[уреди | уреди извор]

Након пада Кијевске Русије и стварања Пољско-литванске уније и разједињавања староруских земаља, различите територије задржавју ово име, као нпр. Бела Русија (одале потиче назив за данашњу Белорусију) или Мала Русија - Малорусија, која је обухватала углавном делове данашње Украјине. Још за време Велике московске кнежевине почиње да се користи и назив "Русија" упоредо с називом "Рус". Назив Руско царство (Русское царство) постаје званичан 1547. године, док назив Русија (Россия) улази у званичну употребу 1654. године.

Први помен[уреди | уреди извор]

Најстарији историјски документ који сведочи о постојању древних руских земаља, су Западнофраначки анали. Државна творевина, о којој практично ништа није познато, у модерној историографији се конвенционално означава као Руски каганат.

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]