СКУДД "Ђурђевдан"

С Википедије, слободне енциклопедије

СКУДД „Ђурђевдан“ је српско културно-уметничко и духовно друштво из Дрежнице. Чланови друштва су мештани села Дрежница и Јасенак у околини Огулина.

Историја[уреди | уреди извор]

Срби су се доселили у Дрежницу у 17. веку. Дрежница и Јасенка су вековима биле већинско становништво. СКУДД „Ђурђевдан“ је настао 1993. године, након што је Дрежница поново добила православног свештеника, после дужег периода без свештеника и цркве Успења Пресвете Богородице, од Другог светског рата. СКУДД „Ђурђевдан“ је прво друштво српске националне мањине овог профила у самосталној Републици Хрватској. [1] То је прво културно-уметничко друштво Срба из Хрватске које је посетило Србију после осамостаљења Хрватске. То се догодило 1997. године. То је уједно и прво културно уметничко друштво које је угостило културно уметничко друштво из Србије. КУД „Стари Душановац“ из Београда наступио је у Дрежници 2000. године

СКУДД „Ђурђевдан“ има фолклорне, музичке, певачке и драмско-рецитаторске групе. До сада су снимљени наступи у неколико околних земаља као што су: Италија, Аустрија, Швајцарска, Босна и Херцеговина, Србија итд.

Седиште данашњег СКУДД „Ђурђевдан“ налази се у Омладинском дому у Дрежници. Згрaдa je сaгрaђeнa нa месту Српскe прaвoслaвнe црквe, a изградили су је мeштaни Дрeжницe. [2]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ http://www.dreznica-jasenak.net/index.php?option=com_content&view=article&id=66&Itemid=97&lang=hr Архивирано 2013-08-27 на сајту Wayback Machine Preuzeto 9. listopada 2012.
  2. ^ „Zajednica bez prava i prostora”. Portal Novosti. Приступљено 2022-07-08.