Сава Освећени

Из Википедије, слободне енциклопедије
Уколико сте тражили другу особу, погледајте чланак Свети Сава (вишезначна одредница).
Сава Освећени
SabbastheSanctified.jpg
Датум рођења 439.
Место рођења Цезареја (данас Кајсери)
 Кападокија
Датум смрти (532-12-05)5. децембар 532.
Место смрти Јерусалим
 Палестина

Сава Освећени (грч. Σαββα ο Ηγιασμένος; Цезареја (данас Кајсери), 439Јерусалим, 5. децембар 532) је био хришћански свештеник, оснивач цркве у Јерусалиму, светитељ.

Биографија[уреди]

Рођен је 439. године у Кападокији, у хришћанској породици, од оца Јована и мајке Софије. У 17-тој години се замонашио.

Постоје документи који сведоче о учешћу Саве Освећеног у теолошким споровима који су се водили у Цариграду пре и током Четвртог васељенског сабора. Сава, који је био позван од стране цара Анастасија I, и на инсистирање патријарха Јерусалимског, показао се као доследни заштитник православља, што је изазвало незадовољство цара, присталице монофизита. После смрти цара Анастасија, а током владавине цара Јустина спор је окончан и Сава се вратио у свој манастир.

Сава Освећени је аутор повеље, назване по њему - Повеља Светог Саве - у којој је регулисан редослед богослужења, и описана монашких традиција палестинских манастира 5. века. Писана је под утицајем манастирских повеља Светог Пахомије и Светог Василија Великог.

Православна црква прославља овог светитеља 18. децембра по Грегоријанском календару, односно 5. децембра по Јулијанском.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]