Седир

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Седир
Sedir
Gulf of Gökova from Sehir.JPG
Поглед на залив са острва
Седир на мапи Турске
Седир
Седир
Географија
Координате36°35′37″ СГШ; 28°07′20″ ИГД / 36.5935° СГШ; 28.1222° ИГД / 36.5935; 28.1222 Координате: 36°35′37″ СГШ; 28°07′20″ ИГД / 36.5935° СГШ; 28.1222° ИГД / 36.5935; 28.1222
Администрација

Седир (тур. Sedir) је малено острво у Гековском заливу у Егејском мору на југозападу Турске. Острво се налази у регији Угла, у вилајету Мугла. Острво је незванично названо као „Клеопатрино острво”.

Острво је познато по својој плажи са ретким златним песком. Према легенди коју причају локални водичи, овај уникатан песак је био донесен бродовима из Египта специјално за краљицу Клеопатру. Она се на острву сретала са својим љубавником Марком Антонијом. Свако зрно на плажи је готово савршена сфера. Плажа је заштићена од стране Министарства културе Турске као национално благо, тако да је на плажи забрањен улаз са обућом, забрањено је постављање пешкира и пушење. Улаз на плажу се плаћа.

Покрај плаже, на острву се налазе и рушевине древног града Кедраи. Од древнога града сачувани су Аполонов храм, амфитеатар и остаци некрополе. Име „Кедраи” у преводу са грчко значи „кедар”, иако није познато да ли такво дрво постоји на острву. Град је окружен зидом. Аполонов храм је саграђен у дорском стилу. Добро очувани амфитеатар се налази у северном делу древног града и оријентисан је ка северу. За време пелепонског рата, град Кедраи који је био на страни Атине окупирао је спартански војсковођа Лисандар, а његови житељи бивају поробљени. Ове догађаје је детаљно описао историчар Ксенофонт, наглашавајући да су становници Кедраија били полуварвари.[1].

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Tourism Directorate of Muğla Governorship. „General information on Sedir Island, Muğla”. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]