Синбад Морепловац

С Википедије, слободне енциклопедије
Синбад Морепловац, цртеж Мајла Винтер (1914)

Синбад Морепловац (/ˈ с ɪ н б ӕ д / ; арап. سندباد البحري; перс. سُنباد بحری или Синдбад) је измишљени морнар и јунак циклуса прича персијског порекла. Описано је да је пореклом из Багдада и да је рођен током раног Абасидског калифата (8. и 9. век нове ере). Током седам путовања по морима источно од Африке и јужно од Азије, он има фантастичне авантуре у магичним царствима, сусрећући се са чудовиштима и сведочећи натприродним појавама.

На основу легенде снимљено је неколико десетина играних, цртаних филмова, ТВ серија и других адаптација.

Порекло и извори[уреди | уреди извор]

Приче о Синбаду су релативно касни додатак Хиљаду и једној ноћи – оне се не налазе у најранијем рукопису из 14. века, а појављују се као независни циклус у збиркама из 18. и 19. века. Прича одражава тренд арапских и муслиманских морнара који истражују свет у абасидском царству. Приче приказују народне и теме присутне у делима тог времена. Абасидска владавина била је позната као период великог економског и друштвеног раста. Арапски и муслимански трговци би тражили нове трговачке руте и људе са којима би трговали. Овај процес раста се огледа у причама о Синбаду. Приче о Синбаду имају различите теме. Каснији извори укључују абасидска дела као што су „Чуда створеног света“, која одражавају искуства арапских помораца из 13. века који су храбрили Индијски океан.[1]

Циклус о Синбаду смештен је у време владавине абасидског калифа Харуна ал-Рашида (786–809). Приче о Синбаду су укључене у први европски превод Ноћи, Les mille et une nuits, contes arabes traduits en français, чије се енглеско издање појавило 1711. као The new Arabian winter nights entertainments[2] и кроз бројна издања током 18. века.

Најранија засебна публикација Синбадових прича на енглеском која се налази у Британској библиотеци је адаптација као The Adventures of Houran Banow, etc. (Преузето из Арапских ноћи, треће и четврто путовање Синбада Морепловаца),[3] око 1770.

Рано америчко издање, Седам путовања Синбада морепловаца. И Прича о Аладину; или, Чудесна лампа, објављена је у Филаделфији 1794.[4] Почетком 19. века уследила су многа популарна издања, укључујући издање у приручнику Томаса Тега. Њен најпознатији потпуни превод био је можда као прича 120 у 6. тому превода књиге Хиљаду ноћи и ноћи сер Ричарда Бартона из 1885. године.[5][6][7]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Haddawy, Husain (1995). The Arabian Nights. 1. WW Norton. ISBN 978-0-393-31367-3. 
  • Pinault, D. (1998). „Sindbad”. Ур.: Meisami, Julie Scott; Starkey, Paul. Encyclopedia of Arabic Literature. 2. Taylor & Francis. стр. 721—723. ISBN 9780415185721. 

Додатна литература[уреди | уреди извор]