Абасидски калифат

Из Википедије, слободне енциклопедије
Абасидски калифат 850. године
Овај чланак је део серије о историји Ирана
Историја Ирана
Flag of Iran in map.svg

Абасидски калифат (арап. الخلافة العباسية‎) је био трећи од исламских калифата који су наследили Мухамеда. Абасидска династија је потицала од Мухамедовог најмлађег стрица Абаса. Они су владали као халифе из своје престонице Багдада, у данашњем Ираку, пошто су 750. године преузели власт у исламском царству од Омејада.

Прва престоница Абасидског калифата је било у Куфи, али је 762. године халиф ал Мансур основао град Багдад, северно од персијског града Ктесифона. Избор престонице тако близу персијском језгру одражава све веће ослањања на персијске бирократе, од који су најпознатији били из породице Бармакида, да управљају територијама које су освојили арапску муслимани, као и све веће укључивање не-арапских муслимана у умет. Упркос овој сарадњи, Абасиди из 9. века су били пренуђени да препусте управу над персијским провинцијама локалним емирима који су само номинално признавали њихов суверенитет. Ово је означило почетак ширег сламања абасидске власти, губитком Ал-Андалуза и Магреба који су отишли Омејадима, Ифрикије која је припала Аглабидима и Египта који је припао шиитском калифату Фатимида. Политичка моћ халифа се углавном окончала са успоном Бујида и Турака Селџука.

Иако је абадиско вођство над великим исламским царством постепено смањено на церемонијалну верску фунцију, династија је задржала контролу на својим месопотамијским доменом. Престоница Багдад је постала центар науке, културе, филозофије и проналазака током Златног доба ислама. Период културног процвата се окончао 1258. када су Монголи под Хулагу каном опљачкали Багдад. Абасидски калифат, и генерално муслиманска култура, је 1261. свој нови центар нашла у мамелучкој престоници Каиру. Династија је наставила да се позива на ауторитет у верским питањима све до османског освајања Египта, када је титула халифа званично предата османском султану Селиму I.