Смарт (марка аутомобила)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Смарт
подружница Дајмлера
Делатност Аутомобилска индустрија
Основано 1994.
Седиште Беблинген, Немачка
Производи микроаутомобили
Слоган Open your mind
Веб-сајт smart.com/rs (на језику: српски)

Смарт је немачки произвођач микроаутомобила, подружница компаније Дајмлер, са седиштем у Беблингену. Смарт је на тржишту рангиран у класу микро и мини аутомобила, са производним погонима у Хамбаху, у Француској и у Новом Месту, у Словенији.

Почетак стварања аутомобила Смарт започиње у Швајцарској, када је генерални директор Своча Николас Хајек дошао на идеју да поседује аутомобил који ће носити назив компаније Swatchmobile. Смарт представља скраћеницу од Своча, компанија која производи сатове и Мерцедеса: Swatch Mercedes ART. Да би остварили своје жеље, прво је контактиран Фолксваген, који одбацује понуду због финансијских проблема.[1] Дајмлер прихвата понуду и започиње пројекат под називом Micro Compact Car AG. Од 2002. године компанија носи назив Smart GmbH.

Бренд је присутан у 46 земаља широм света. Модел Fortwo је премашио 1,7 милиона јединица до почетка 2015. године.[2][3]

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Историја бренда Смарт” (на језику: српски). autoexclusive.rs. Приступљено 24. 10. 2015. 
  2. ^ „Celebrating 20 years history: smart hambach plant writes next chapter of its success story” (на језику: енглески). theautochannel.com. Приступљено 24. 10. 2015. 
  3. ^ „New vehicle generation provides foundation for growth - 2015: smart accelerates its success” (на језику: енглески). media.daimler.com. Приступљено 24. 10. 2015. 

Спољашње везе[уреди]