Фолксваген

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Фолксваген
Јавна
Делатност Аутомобилска индустрија
Основано 28. мај 1937.
Седиште Волфсбург,  Немачка
Руководиоци
Матијас Милер
Производи Аутомобили
Број запослених
369.928 (2009)[1]
Веб-сајт www.volkswagen.com

Фолксваген (немачки: Volkswagen) је немачки произвођач аутомобила са седиштем у Волфсбургу. Водећа је марка Фолксваген групе и највећи је произвођач аутомобила на свету.

Историја[уреди]

Фирма „Фолскваген“ је основана је 1930их, на захтјев Адолфа Хитлера. Он је упутио захтјев Фердинанду Поршеу да осмисли аутомобил који ће „свако моћи да приушти“. На тај начин је настала фабрика „Фолксваген“, што на њемачком језику значи „народни аутомобил“, „народна кола“.

Додатни захтјеви су били да аутомобил има мотор у задњем дијелу кола, да се хлади ваздухом, а не водом и, пошто је аутомобил био замишљен да иде најмање 100 километара на час, морао је бити аеродинамичног облика што је по Хитлеровом мишљењу било најлакше постићи ако се узме облик неке бубе, тј. неког тврдокрилца.

Првом аутомобилу произведеном у фабрици дато је име „КДФ-Ваген“ (од њемачког „KDF-Wagen“, тј. „Kraft durch Freude“, што значи „Снага кроз уживање“). Направљено је само неколико аутомобила из ове серије, а затим се производња аутомобила прекинула пред почетак Другог свјетског рата, а започела производња војних возила.

Након завршетка рата, Велика Британија и Сједињене Америчке Државе су поново отвориле фабрику и покренуле производњу аутомобила. Аутомобили из ове фабрике, нарочито „буба“, су постали омиљени широм свијета. „Буба“ је чак касније постала један од најпродаванијих аутомобила на свијету. Посљедњи модел „бубе“ је произведен у „Фолксвагеновој“ фабрици у Мексику, а објављен 2004. године, под називом „нова буба“. „Нова буба“ је слична класичној, али је нешто већа, бржа и прилагођенија данашњем смислу за љепоту.

У периоду од 1950. до 2013. производили су Kombi T1 и T2.[2]

Модели[уреди]

Поред „бубе“, неки од најпознатијих и најзначајнијих модела аутомобила произашлих из фабрике „Фолксваген“ су „голф“, „поло“, „пасат“ и „џета“. Легендарни ауто ове фабрике је голф 2 са мотором запремине 1.6 литара дизел-мотором који развија 54 коњске снаге. Наравно постојала је спортска верзија овог аутомобила од 1.8 литара са бензинским мотором који је развијао 110 коњских снага (биле су и верзије од 120 и 150 коња). Овај бензински мотор је назван ГТИ (гт значи врста опреме а И значи инчексион или директно убризгавање). ГТИ мотори су уграђивани и у џету и у голфа 3 али гти мотори у голфу 3 су модификовани и били су запремине 2.0 и развијали су 118 коњских снага.

Извори[уреди]

  1. ^ „Volkswagen Konzern Startseite[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала на датум 16. 12. 2010. Приступљено 11. 10. 2010.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)
  2. ^ VW Kombi одлази у пензију (Б92, 17. август 2013)

Спољашње везе[уреди]