Смисао живота: приче о психотерапији

С Википедије, слободне енциклопедије
Смисао живота: приче о психотерапији
Смисао живота: приче о психотерапији, издање на српском језику, 2015. године
Настанак и садржај
Ориг. наслов Momma and the meaning of life
АуторИрвин Давид Јалом
Земља САД
Језикенглески
Издавање
Датум1999.

Смисао живота: приче о психотерапији (енгл. Momma and the meaning of life) је стручна монографија америчког егзистенцијалног психијатара, почасног професора психијатрије на Универзитету Станфорд, и књижевника Ирвина Давида Јалома (енгл. Irvin David Yalom) (1931) објављена 1999. године. Издање на српском језику објавила је издавачка кућа Психополис институт 2015. године из Новог Сада у преводу Корнелије Ракић-Одри.[1][2]

О аутору[уреди | уреди извор]

Ирвин Д. Јалом је рођен 1931. у Вашингтону у породици руских емиграната. Аутор је неколико бестселера, као и стручних књига из области психотерапије. Данас је професор на универзитету и живи у Сан Франциску.[3] Активан је психотерапеут у Сан Франциску и Пало Алту.[4] Највећи допринос дао је предајући о групној психотерапији као и развијајући модел егзистенцијалне терапије.

О делу[уреди | уреди извор]

Смисао живота: приче о психотерапији је књига која садржи шест прича од којих су неке истините, неке делимично истините, неке измишљене, код неких је аутор око истинитог језгра измислио догађаје.

Суштина и значај прича јесте што су све усмерене на проналажење унутрашње снаге уз помоћ психотерапије. Као и на то да уведу читаоце у тајне Јаломове стручности које примењује како би ангажовао клијенте током терапија, како им помаже да пронађу унутрашњу снагу да се супроставе свему тешком у животу и нађу смисао и обогате своје биће.[2]

Смисао живота: приче о психотерапији је књига о налажењу унутрашње снаге уз помоћ психотерапије.[5]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Smisao života : priče iz psihoterapije”. plus.sr.cobiss.net. Архивирано из оригинала 27. 10. 2021. г. Приступљено 12. 10. 2021. 
  2. ^ а б „Smisao života”. psihopolis.edu.rs. Приступљено 12. 10. 2021. 
  3. ^ „Irvin D. Jalom”. dereta.rs. Приступљено 12. 10. 2021. 
  4. ^ „O autoru”. psihopolis.edu. Приступљено 12. 10. 2021. 
  5. ^ „Smisao života: priče o psihoterapiji Smisao života: priče o psihoterapiji”. delfi.rs. Приступљено 12. 10. 2021. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]