Стаклени плафон

С Википедије, слободне енциклопедије

Стаклени плафон (енгл. Glass ceiling) је политички термин којим се описује немогућност жена и других мањина да у пословној хијерархији напредују до највиших руководећих позиција, без обзира на њихове квалификације и достигнућа.[1][2]

У почетку се овај израз користио као метафора којом су феминисткиње желеле да укажу на баријере са којима се сусрећу успешне пословне жене, а у том контексту се понекад користи и данас. У САД-у овај термин често се односи и на препреке које спречавају напредак припадника одређених мањинских група, без обзира на то да ли се ради о мушкарцима или женама.[3]

Мали број жена има могућност да достигну позиције у горњим ешалонима, а организације су још увек у великој мери искључиво вођени од мушкарци. Истраживања су показали да стаклени плафон још увек постоји на различитим нивоима у различитим нацијама и регијама широм света.[4][5][6] Стереотипи о женама као емоционални и осетљиви могу да се сматрати као кључним карактеристикама зашто се жене боре да разбију стаклени плафон. Јасно је да, иако се друштва међусобно разликују по култури, веровањима и нормама, она држе слична очекивања о жене и њихове улоге у друштву. Ти женски стереотипи су често ојачани у друштвима која имају традиционална очекивања од жена.[4] Стереотипи и перцепције о женама се споро мењају широм света, што и такође смањује сегрегацију међу мушки и женски пол у организацијама. [7][5]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Solid Investments: Making Full Use of the Nation's Human“ Архивирано на сајту Wayback Machine (8. новембар 2014), Washington, D.C.: U.S. Department of Labor, Приступљено 9. новембра 2014.
  2. ^ „Стаклени плафон - жене жртве у медијима“ Архивирано на сајту Wayback Machine (9. новембар 2014), Базар, Приступљено 9. новембра 2014.
  3. ^ „Good for Business: Making Full Use of the Nation's Human Capital“ Архивирано на сајту Wayback Machine (10. август 2014), Washington, D.C.: U.S. Department of Labor, Приступљено 9. новембра 2014.
  4. ^ а б Bullough, A.; Moore, F.; Kalafatoglu, T. (2017). „Research on women in international business and management: then, now, and next”. Cross Cultural & Strategic Management. 24 (2): 211—230. 
  5. ^ а б ILO (2015). Women in Business and Management: Gaining momentum. Geneva: International Labour Office. 
  6. ^ OECD (2017). The Pursuit of Gender Equality: An Uphill Battle. Paris: OECD Publishing. 
  7. ^ Glass, C.; Cook, A. (2016). „Leading at the top: Understanding women’s challenges above the glass ceiling”. The Leadership Quartely. 27 (1): 51—63. 

Литература[уреди | уреди извор]