Стари мост (Мостар)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Светска баштина Унеска
Подручје Старог моста и стари град Мостар
Назив на званичном списку светске баштине
Stari Most22.jpg
Локација  Босна и Херцеговина
Тип културна
Критеријум vi
Референца 946
Унеско регија Европа
Историја уписа у светску баштину
Упис 2005. (29. седница)

Стари мост је чувени мост преко ријеке Неретве у Мостару. Саграђен је између 1557. и 1566. године, дјело турског градитеља Хајрудина.

Стари мост у Мостару фотографија из 1973. године

Историја[уреди]

Прије изградње Старог моста, на његовом мјесту се налазио дрвени висећи мост.[1] Висећи мост је је на крајевима био причвршћен за куле у којима су се налазили стражари, односно мостари који су наплаћивали мостарину.[1] Садашњи камени мост је изграђен у вријеме османске власти. Османлије су на копљима ограде Старог моста по наређењу Али-паше Ризванбеговића стављали одсјечене српске главе.[1]

Рушење и обнова[уреди]

Дана 8. новембра и 9. новембра 1993. године ХВО је тенком гранатирао мост након чега се срушио у Неретву. Експертска анализа (Јанковић, Сућеска, Шиканић) на суђењу генералу ХВО Слободану Праљку је заступала тезу да је мост срушила АРБиХ подметнутим експлозивом како би догађај приписала ХВО. У медијима се појавио и наводни документ АРБиХ са наредбом за рушење моста у пропагандне сврхе.[тражи се извор]

Након обнове 2004. године Стари мост је 2005. уврштен на попис свјетске културне баштине УНЕСКО-а. Познат је као један од симбола Мостара.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 „20 година од стварања Републике Српске: О Србима у Мостару – њиховом страдању и поновном уздизању... (од 41, 35 до 58,42 мин)” (на језику: ср). Радио-телевизија Републике Српске. 8. 4. 2012. Приступљено 9. 4. 2012. 

Спољашње везе[уреди]