Стилус

С Википедије, слободне енциклопедије
Стари Стилос

Стилус[1] је мали алат за означавање и обликовање, на пример у вајарству. Може такође да буде и додатак за компјутер који се користи да помогне у навигацији и већој прецизности када се користи тач скрин опција. Врло је сличан модерној хемијској оловци.

Употреба[уреди | уреди извор]

Модерни стилус

Стилус су прво користили становници Месопотамије да би писали на папирусу. Египћани и Мињонци са Крита си користили стилос од различитих материјала: од делова биљака које расту на обалама Тигра и Еуфрата, а Египћани и од кости и метала.

Реч стилус је настала од латинске речи stilus[2], а то је инструмент који су користили стари Римљани за клесање скулптура. Стилус се користи и у савременој уметности за цртање и ручно утискивање. Користи се за резбарење глине и метала. Стилус је заступљен и у продукцијским кућама као игла за грамофон која производи звук.

Модерни уређаји често могу да се користе стилусом да би имали прецизнију навигацију у менију, слање порука и слично. Данас, реч стилус често има значење алата који се користи за уређаје са екранима осетљивим на додир, као што су таблети, телефони, компјутери и монитори[3].

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Stylus - Define Stylus at Dictionary.com”. Dictionary.com. 
  2. ^ ND.edu Архивирано на сајту Wayback Machine (30. јануар 2012), University of Notre Dame online latin dictionary
  3. ^ Shelly, Gary B.; Vermaat, Misty E. (2009). Discovering Computers: Fundamentals. Cengage Learning. ISBN 978-0-495-80638-7. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]