Тајни савјет за Канаду

Из Википедије, слободне енциклопедије
Royal Shield of arms of Canada.svg
Овај чланак је дио серије о
политичком систему Канаде

Тајни савјет за Канаду (енгл. Privy Council for Canada, Queen's Privy Council for Canada; франц. Conseil privé de la Reine pour le Canada) је формално највиша извршна власт у Канади.

Улога Тајног савјета је симболичка, слична је улози Тајног савјета Уједињеног Краљевства. Све послове који су у надлежности Тајног савјета врши један од његових комитета — Кабинет Канаде, који de facto представља носиоца извршне власти у Канади. Састављају га премијер Канаде и краљевски министри, који се бирају из реда чланова Парламента.

Састав[уреди]

Уставни акт из 1867. предвиђа да се лица постављају доживотно у Тајни савјет од стране генералног гувернера Канаде, иако данас конвенције налажу да се та постављења врше на предлог премијера Канаде. Како је задатак чланова Тајног савјета да политички савјетују монарха, они су најприје актуелни или бивши краљевски министри. Надаље, и главни судија Канаде и бивши генерални гувернери такође се постављају за тајне савјетнике. С времена на вријеме, и вођа опозиције и представници мањих опозиционих страна се такође именују у Тајни савјет. Њихово именовање може бити у знак части и поштовања према њима или како би имали приступ осјетљивим и тајним информацијама. Провинцијски премијери, актуелни или бивши, нису најчешће именовани у Тајни савјет, али се некада именују у неким посебним приликама, најчешће свечаним.

Лица која су именована у Тајни савјет полажу заклетву. Тајни савјетници носе титулу The Honourable, док је за премијера, главног судију и неке истакнуте појединце резервисана титула The Right Honourable.

Краљица у Савјету[уреди]

Одређење канадске власти, која се службено назива Влада Њеног величанства, установљено је канадским уставом. Канадска власт заправо представља монарха која дјелује на предлог Тајног савјета и тај систем се назива краљица у Савјету или гувернер у Савјету, када монарха заступа генерални гувернер Канаде. У стварности, задатак савјетовања монарха или његовог генералног гувернера за кориштење краљевских прерогатива испуњава Кабинет Канаде, комитет Тајног савјета. Кабинет је одвојен од Тајног савјета, али у исто вријеме и повезан, будући да је предсједник Тајног савјета за Канаду обично члан Кабинета тј. министар без портфеља. Такође, свим краљевским министрима као испомоћ служи Канцеларија Тајног савјета, на чијем челу стоји секретар Тајног савјета.

Монарх и генерални гувернер Канаде владају доносећи наредбе у Савјету (уредбе), које су обавезне да садрже својеручни потпис монарха или генералног гувернера и утиснут Велики печат Канаде. Према концепту уставне монархије и одговорне владе, све ове радње се врше само по предлогу Кабинета, иако у неким кризним ситуацијама монарх или генерални гувернер Канаде могу и једнострано користити краљевске прерогативе.

Уредбе Тајног савјета тј. наредбе у Савјету се доносе по краткој процедури. Тајни савјет се никада не састаје у пуном саставу, осим у неким званичним приликама. Све његове послове отправљају они тајни савјетници које одреди премијер Канаде. Кворум за сједницу Тајног савјета чине најмање само четири тајна савјетника.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]