Теодор Освештани

С Википедије, слободне енциклопедије
Теодор Освештани
Теодор Освештани
Лични подаци
Датум смрти28. април 368.
Место смртиTabenna,
Световни подаци
Празник16. мај

Преподобни Теодор Освештани или Освећени је хришћански светитељ. Био је ученик Светог Пахомија. Према веровању, био је рођен и одрастао као неверник, али као младић поверовао је у Христа и крстио се. Када је чуо за Светог Пахомија, дошао је код њега у манастир тајно од својих родитеља. Свети Пахомије га је замонашио и заволео због његове необичне ревности и послушности.[1] Кад му је дошла мајка да га зове натраг кући, он се није хтео ни јавити мајци, него се молио Богу за њу, да би и њу Бог просветио истином. И заиста, мајка је, видевши недалеко женски манастир, којим је управљала сестра Пахомијева, ступила у њега и замонашила се.[2] После извесног времена дошао је у манастир и брат Теодоров, Пафнутије, те се и он замонашио.[2] Једном је епископ града Панопоља позвао светог Пахомија, да му устроји манастир за многе који су желели монашки живот. Пахомије је узео са собом Теодора, и предадо му дужност око устројења манастира. По смрти светог Пахомија Теодор је постао игуманом свих Пахомијевих манастира, и до дубоке старости поживео је као игуман. Преминуо је 368. године.[3]

Српска православна црква слави га 16. маја по црквеном, а 29. маја по грегоријанском календару.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Преподобни Теодор Освештани | Српскa Православнa Црквa [Званични сајт]”. arhiva.spc.rs (на језику: српски). Приступљено 2024-01-25. 
  2. ^ а б Administrator. „Преподобни Теодор Освештани - Епархија Шумадијска”. www.eparhija-sumadijska.org.rs (на језику: српски). Приступљено 2024-01-25. 
  3. ^ „Преподобни Теодор Освештани”. Prijateljboziji.com (на језику: српски). Приступљено 2024-01-25. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]