Теодор Шван

С Википедије, слободне енциклопедије
Теодор Шван
Теодор Шван
Лични подаци
Датум рођења(1810-12-07)7. децембар 1810.
Место рођењаНојс, Немачка
Датум смрти11. јануар 1882.(1882-01-11) (71 год.)
Место смртиКелн, Немачка
ОбразовањеУниверзитет у Бону
Научни рад
Пољецитологија, хистологија, физиологија
Познат поразвио теорију ћелија, открио пепсин, дао термин метаболизам

Теодор Шван (нем. Theodor Schwann; Нојс, 7. децембар 1810Келн, 11. јануар 1882) је немачки цитолог, хистолог, физиолог и зоолог. Највеће заслуге Теодора Швана су заснивање ћелијске теорије и откриће ћелија мијелинског омотача нерава. Био је професор анатомије, физиологије и ембриологије на Лајденском и Лијешком универзитету, као и члан лондонског Краљевског друштва, Француске академије наука и Бриселске академије наука.[1]

Открића[уреди | уреди извор]

У разговору са колегом ботаничарем Матијасом Шлајденом, 1839. године, Шван је успоставио основе ћелијске теорије, коју је исте године објавио у чувеном раду „Микроскопска истраживања слагања структура и раста код биљака и животиња“ (Microscopic Investigations on the Accordance in the Structure and Growth of Plants and Animals).[2] Према овој теорији су сва ткива и сви живи организми састављени из ћелија. Ћелијска теорија је основно (фундаментално) откриће у биологији.

Бавећи се цитолошким и хистолошким изучавањима нерава и мишића, Шван је открио ћелије које у периферном нервном систему кичмењака око аксона образују мијелински омотач. Ове ћелије су по њему добиле назив Шванове ћелије и неопходне су за функционисање нервног система. Још један допринос развоју хистологије дао је у откривању ћелијског порекла глеђи, ноката и пера.

На пољу физиологије, Шван је открио и изучавао пепсин, ензим за варење протеина. Такође, дао је термин метаболизам, који је данас централни у биохемијским и физиолошким истраживањима, као и објашњење биолошке природе квасца.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Theodor Schwann | Biography, Education, Discoveries, & Facts | Britannica”. www.britannica.com (на језику: енглески). 2024-01-07. Приступљено 2024-01-26. 
  2. ^ „Theodor Schwann”. The Society of Catholic Scientists (на језику: енглески). Приступљено 2024-01-26. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]