Травис (бенд)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Травис (енгл. Travis) је шкотски алтернативни рок бенд из Глазгова, а назив је добио по лику који је играо глумац Хари Дин Стантон у филму Париз, Тексас режисера Вима Вендерса.

Чланови[уреди]

Историја[уреди]

Група започиње каријеру хитовима „Driftwood“, „Sing“, „Turn“, „Side“ те фестивалским фаворитом „Why Does It Always Rain on Me?“. Популарност им нагло расте и у Енглеској и преко Атлантика када 2000. године на фестивалу у Гластонберију изводе обраду великог хита Бритни Спирс, песму „...Baby One More Time“. Та се песма налазила на Б-страни њиховог сингла „Turn“, а група је у још неколико наврата своје обраде туђих песмама стављала на Б-стране својих синглова. Куриозитет је да група има више песама на Б-странама синглова него што има нумера на албумима што се објашњава њиховим обичајем да сваки сингл издају у две верзије са различитим Б-странама.

Занимљиво је напоменути да и дан данас многи њихови фанови мисле да је „Травис“ име главног певача групе, не знајући да је певачу име Франсис (Фран) и да је група добила име по лику из филма Парис, Тексас. То је, изгледа, утицало на морал и борбени дух чланова групе који су у једном тренутку имали утисак да су они мање важни и неприметни, а да се запажа само њихова музика. Сматра се да је трећи албум групе управо због тако малодушног расположења добио и назив The Invisible Band (Невидљива група). И омот албума дизајниран је у складу са њиховим доминантним расположењем и на њему уочавамо само силуете чланова бенда окружене високим дрвећем и шибљем.

Група је 2002. године била пред распадом када је бубњар Нил Примроуз доживео тешку несрећу на пливању и скоро погинуо. Срећом, убрзо се потпуно опоравио и бенд се успео одржати на окупу.

Другог јула 2005. наступају на концерту Live 8, а 6. јула свирају на концерту у Единбургу којим је обележен завршетак такозваног „дугог хода до правде“.

У мају 2007. издају нови албум The boy with no name. Продуцент албума је Најџел Годрич, дугогодишњи продуцент групе Рејдиохед, који је са групом Травис сарађивао и на албумима The Man Who и The Invisible Band. Песме на новом албуму интерпретира и певачица Кеј Ти Танстал.Дискографија[уреди]

Албуми[уреди]

  1. Good Feeling (8. септембар 1997), Independiente (УК)/Epic (САД), #9 УК
  2. The Man Who (24. мај 1999), Independiente (УК)/Epic (САД), #1 УК, #135 САД
  3. The Invisible Band (11. јун 2001), Independiente (УК)/Epic (САД), #1 УК, #39 САД
  4. 12 Memories (13. октобар 2003), Independiente (УК)/Epic (САД), #3 УК, #41 САД
  5. The boy with no name (4. мај 2007), Independiente (УК)/Epic (САД), #4 УК


Компилације[уреди]

  1. Singles (1. новембар 2004), Independiente (УК)/Epic (САД), #4 УК

Синглови[уреди]

Видео и ДВД[уреди]

  • More Than Us (2002). Јединствени видео снимак припрема за концерт у њиховом родном Глазгову 26. августа 2001. и јединствени видео дневник са турнеје.
  • Singles (2004). Обухвата промотивне спотове за свих 17 синглова хронолошки поређаних са посебним додатком: ексклузивним снимком извођења песме „Why Does It Always Rain On Me“? у Гластонберију 2000., Пејнова и Хилијева интерпретација песме „Baby One More Time“ те снимак њиховог интервјуа у емисије VH1's Storytellers.

Спољашње везе[уреди]