Трг Бранка Радичевића (Земун)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
BG ulice gl.png
BG ulice gd.png
Трг
БРАНКА РАДИЧЕВИЋА
Map pointer.svg
Beograd centralne opstine.png
Општина Земун
Почетак Главна ул. и Цетињска ул. и Караматина ул.
Крај Цара Душана и Добановачка
Дужина 338 m
Ширина 56 m
Створена
Названа 1945.
Стари називи Мухар
Trg B Radičevića (4).JPG
Трг Бранка Радичевића
BG ulice dl.png
BG ulice dd.png

Трг Бранка Радичевића је градски трг који се налази у Земуну. Стешњен између два насеља Гардош и Ћуковац (Земун) који се налазе на истоименим земунским узвишицама.

Опис[уреди]

На крају Главне улице у Земуну тамо где се налази раскрсница са улицама Караматина и Цетињска почиње Трг Бранка Радичевића. Трг настаје тако што се две улице, улице Цара Душана и Добановачка уливају у Главну улицу. На њиховом споју постоји мали сквер (травњак) који представља центар овог сквера. Са гардошке стране постоје степениште које овај трг повезују са Гробљанском улицом и Земунским гробљем. Веза са узвишицом Ћуковцем остварена је преко Цетињске улице.

Трг носи име великог српског романтичарског песника Бранка Радичевића из 19. века (1824-1853), који је једно време у свом кратком животу живео у Земуну на том тргу.[1] Стари назив трга је био Мухар, који је добио по Ивану Мухару (1867-1966), једном од најпознатијих земунских трговаца у периоду пре Другог светског рата. Почео је као приправник, а касније је отворио и своју продавницу на тргу и, како је пословање расло, касније је изградио и вилу (кућа Ивана Мухара), која данас спада у једну од главних знаменитости Земуна.

Тргом пролазе следеће аутобуске линије ГСП Београд: 17 (Коњарник – Земун Горњи Град), 45 (Нови Београд Блок 44 – Земун Нови Град), 73 (Нови Београд Блок 45 – Батајница), 83 (Црвени крст – Земун /Бачка/), 84 (Зелени Венац – Нова Галеника), 704 (Зелени Венац – Земун поље), 706 (Зелени Венац – Батајница) и 707 (Зелени Венац – Мала пруга – Земун поље).[2]

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Staro jezgro Zemuna: Trg Muhar, Приступљено 25. 4. 2013.
  2. ^ „Архивирана копија” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) на датум 18. 11. 2012. Приступљено 29. 10. 2012. 

Спољашње везе[уреди]